DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Grupa socijalista i demokrata u EP dala punu podršku novoj Strategiji proširenja i liderskoj ulozi Crne Gore

El. pošta Štampa PDF
Aleksandar Andrije Pejović-sastanakPredsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije u DPS-u Aleksandar Andrija Pejović, zajedno sa sekretarkom Komisije Svetlanom Vuković, učestvovao je u Strazburu na sastanku Grupe socijalista i demokrata s predstavnicima partija iz država Zapadnog Balkana, kojim je predsjedavao potpredsjednik Grupe Knut Flekenštajn.
Predsjednik Komisije Pejović je istakao da Strategija predstavlja kvalitetnu platformu za dalje napredovanje Zapadnog Balkana prema EU, kao i da na nju gledamo kao na okvir kroz koji će EU snažnije i energičnije podržavati integraciju preostalog dijela Balkana u Uniju. Naglasio je da progres Crne Gore ohrabruje imajući u vidu ostvareno članstvo u NATO-u, stabilan i stalan napredak u pristupanju EU, koji je krunisan s otvorenih 30 od 33 pregovaračka poglavlja, snažnim ekonomskom rastom i odličnim odnosima sa susjedima. Istakao je da, i pored brojnih opstrukcija struktura koje propagiraju alternativu evropskoj integraciji, Crna Gora ostaje snažno posvećena svom vanjskopolitičkom cilju, i prenio da je članstvo Crne Gore u EU neupitno, kao i da je uloga Demokratske partije socijalista bila odlučujuća u definisanju i realizaciji strategijskih pravaca državne politike.
Sastanak je bio prilika za razmatranje Strategije EK za Zapadni Balkan, i u tom smislu razmjenu mišljenja u vezi s očekivanjima, ciljevima i izazovima s kojima će se susretati države regiona u nastavku procesa evropske integracije. U tom pravcu, ocijenjeno je da Strategija predstavlja pozitivan impuls i ohrabrenje ne samo za države regiona pojedinačno, nego i za Zapadni Balkan i EU u cjelini. Naglašena je potreba da socijalisti i demokrati, kako kroz djelovanje u EP i državama članicama, tako i kroz Partiju evropskih socijalista (PES) daju jasne političke signale i afirmišu dokument u susret predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan u Sofij, 17. maja.
Na naš predlog, dogovoreno je da, upravo u svrh pripreme majskog Samita u Sofiji, u Crnoj Gori, u martu bude održana konferencija parlamentarnih grupa socijalista i demokrata EP i ZB, uz sastanak Radne grupe za Jugoistočnu Evropu PES-a, čiji će domaćin biti Demokratska partija socijalista Crne Gore.
 
Aleksandar Andrija Pejović-Strazbur  Aleksandar Andrija Pejović-Strazbur 1