DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Reagovanje Službe za informisanje Demokratske partije socijalista Crne Gore: Novak Adžić je nedavno govorio drugačije

El. pošta Štampa PDF
NOVI LOGONovak Adžić bi kao istoričar morao da zna da politička ostrašćenost ima poguban uticaj na nauku kojom se bavi. Kao što sam kaže u svojoj kolumni „Istorijska nauka postoji kao svjedočenje i svijest protiv zaborava, a znameniti Fernan Brodel je zapisao da  „sadašnjost izvire iz onoga što je bilo juče, prekjuče i nekada davno“. U skladu sa tim, Adžić ne bi smio da iz svojih tumačenja nedavne istorije Crne Gore izostavi ulogu SDP, partije čiji je funkcioner i u čije je ime bio, do nedavno, dugogodišnji Vladin visoki funkcioner. Dakle, funkcioner u nekoliko vlada na čijem je čelu bio Milo Đukanović. Očigledna politička ostrašćenost Adžića se ogleda i u kratkom pamćenju, koje nikako ne bi smjelo biti karakteristika čovjeka koji se ozbiljno kani baviti istorijom, pa makar bio i političar.
Ne tako davno, prije svega tri godine, Adžić je o Đukanoviću govorio drugačije. Na sastanku koji je 04. aprila 2014. godine tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović održao sa 25 crnogorskih intelektualaca, među kojima je bio i Novak Adžić, današnji kolumnista „Vijesti“ je o Đukanoviću izgovorio rečenice poput: „Vi ste istorijska ličnost koliko ste dali nemjerljiv doprinos obnovi crnogorske države...", „... podržavajući Vas i Vašu istorijsku zaslugu...“, „...Uvaženi gospodine premijeru, znajući koliko ja imam pozitivno misljenje o Vama i Vašoj istorijskoj ulozi...“.
Na istom sastanku Adžić kaže „Takođe sam mišljenja, uvaženi gospodine premijeru, da se Crna Gora ne može sačuvati ako se pravi pakt sa crnim đavolom, odnosno sa onima koji su od starta negatori crnogorske nacije, koji se nikad neće promijeniti“. Kako je i zašto u međuvremenu, od ovako čvrstog Adžićevog stava, došlo do toga da njegova SDP paktira upravo sa „crnim đavolom“, a da on kao istoričar i ne primijeti taj proces, odgovore će morati da potraži u centrali svoje partije i kod njenog predsjednika Krivokapića.
I to je sasvim dovoljno da tadašnji istoričar Adžić sopstvenim riječima demantuje današnjeg kolumnistu i političara Adžića.
 
Služba za informisanje Demokratske partije socijalista Crne Gore