DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Predrag Sekulić za Pobjedu: Nema opravdanja za odnos prema novcu građana

El. pošta Štampa PDF
SekulicNalaz DRI, kojaje dala negativno mišljenje na usklađenost poslovanja Skupštine sa zakonima, je vrlo zabrinjavajući i nema opravdanja za ono što se dešavalo sa novcem građana, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić.
 
Poslovanje
Vjerujem da ćemo uskoro biti u prilici da svoje viđenje "poslovanja" Skupštine u prošloj godini daju i neki drugi državni organi kazao je Sekulić. Podsjetimo da je u izvještaju državne revizije konstatovano da 239 putnih naloga za koje je Isplaćena akontacija od 120.785 eura nijesu razđuženi. Isplatu putnih naloga ispituje Tužilaštvo po prijavi Skupštine od 9. januara, a DRI je svoj izvještaj takođe proslijedila tužilaštvu.
 
Predsjednici parlamenta u 2016. bili su Ranko Krivokapić do 19. maja, Darko Pajović od 2. juna do 7. novembra i Ivan Brajović od 24. novembra. Pravo raspolaganja novcem iz budžeta imale su osobe ovlašćene za punovažno potpisivanje za odobravanje Siniša Stanković, za ovjeravanje Vjera Prelević, za podizanje gotovine Tamara Čađenović.
 
Sekulić je našoj redakciji kazao da su sve državne institucije, posebno Skupština kao najviše zakonodavno tijelo, dužne, prema Ustavu i zakonima, da se sa pažnjom dobrog domaćina odnose prema budžetskim sredstvima.
 
On je najavio da će Odbor uskoro raspravljati o izvještaju DRI.
 
-Taj izvještaj je dio godišnjeg izvještaja DRI koji će biti dostavljen Skupštini do kraja oktobra. On sadrži izvode iz svih revizija u periodu oktobar 2016 - oktobar 2017. i Odbor će ga razmatrati zajedno sa završnim računom budžeta za prošlu godinu. Vjerujem da će se na dnevnom redu odbora naći do kraja novembra, a na plenarnoj sjednici skupštine tokom decembra najavio je Sekulić za našu redakciju.
 
Nepravilnosti
DRI je u izvještaju objavila 905 putnih naloga sa imenima, datumima putovanja i visinom uzete akontacije. U putnim nalozima nema datuma podnošenja naloga, kao ni datuma obračuna. Prema nalazima revizije, u 41 slučaju su pod istim brojem zavedena dva, a u pet slučajeva tri putna naloga. Pojedini putni nalozi su zavedeni znatno kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni upućen na službeni put. Uz naloge nije priloženo pozivno pismo, niti drugi dokument na osnovu koga bi se moglo steći uvjerenje da li je na službenom putu obezbijeđen smještaj, ishrana, dnevnica od organizatora. Nije dostavljen izvještaj o obavljenom službenom putu, uz pojedine putne naloge nijesu priložene bording karte, pa se ne može utvrditi čas polaska i povratka avionom. U izvještaju DRI se takođe kaže da podizanje gotovine, isplatu akontacija, razduživanje, evidenciju, kontrolu obavlja isto lice (blagajnik), što nije u skladu sa zakonom.
 
 
Prvi čovjek Skupštine otkrio malverzacije
Ne pada mi na pamet da se izvinjavam što sam otkrio malverzacije i o tome obavijestio tužilaštvo i policiju, naveo je predsjednik parlamenta Ivan Brajović u saopštenju medijima povodom interesovanja za izvještaj DRI.
 
Po mom dolasku na čelo Skupštine, tražio sam da se naprave određene provjere i tada su ustanovljene znatne malverzacije. Ovo je izvještaj za 2016. godinu, a podsjetiću da sam ja izabran 24. novembra 2016. Od tada je počelo prepoznavanje problema u funkcionisanju pojedinih djelova Skupštine saopštio je Brajović.
 
Tekst objavljen u dnevnom listu Pobjeda 26.10.2017.