DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Reagovanje Vjere Rašković Perojević na izjavu Marije Bernard: U Centru za kulturu od imenovanja Marije Bernard vlada haos

El. pošta Štampa PDF

Vjera Raskovic Perojevic DPS KotorBespravno imenovana Marija Bernard na čelo Centra za kulturu Kotor, bez dana radnog iskustva u oblasti kulture, čiji je glavni kvalifikativ to da joj je predsjednik Opštine vjenčani kum pokušala je da javnosti Kotora i Crne Gore predstavi sebe kao kulturnog radnika. Međutim, nije nam rekla kako je protivzakonito imenovana, kada će odgovarati za to, a još manje koje je kulturne programe organizovala u gradu.
U obraćanju javnosti koje obiluje neistinama i neznanjem kaže da Kulturni centar ne treba da radi samo ljeti, nego i zimi, a onda nam navede aktivnosti koje radi od kad je mimo propisa došla na tu funkciju - čišćenje razbacanih predmeta po salama, izdavanje prostora, regulisanje dolaska i odlaska na posao... Nestručna Bernard ne govori ni o kulturnim programima ni planu aktivnosti jer ih nema a ipak troši novac Centra, što je protivzakonito. Osim toga navodi i netačan broj zaposlenih.
Mimo zakona imenovana direktorica Bernard među svojim „uspjesima“ navodi pokretanje besplatne muzičke škole za djecu. Samo što nam ne objašnjava zašto se Centar za kulturu bavi davanjem časova i prostora za muzičko obrazovanje pored muzičke škole „Vida Matjan“ koja u Kotoru postoji već više od 70 godina, a pritom je, kao i svaka osnovna muzička škola u Crnoj Gori, besplatna za sve učenike. Ne pominje da je možda neki aktivista partije Demagoga plaćen da drži te navodno besplatne časove? Ali zato govoreći o kulturi pominje neispravne hidrante. Žalosno je što govori o nečemu što ne zna – da su hidranti bili neispravni, a zapravo su sada uradili njihovo redovno održavanje. A da su bili ispravni pokazalo se kada je izbio požar u susjednom hostelu u Starom gradu prošle zime, i kada je požar ugašen upravo iz prostorija Centra za kulturu, što svi Kotorani dobro znaju.
Ne možemo se nadati da će nam kulturu u gradu obezbijediti direktorica bez dana radnog iskustva u oblasti kulture koja ne poznaje ni tradiciju muzike ni kulture u Kotoru, a ni kum koji je imenovao. Kuma Bernard bi prije svega trebala da odgovori hoće li podnijeti ostavku zbog nezakonitog imenovanja ili će čekati da je sudski organi razriješe sa mjesta koje joj po struci ni po kumstvu ne pripada.
Sva ostala priča, o crepanju vode iz prostorija koje plave, navodnom čišćenju dvorišta i sala neće joj pomoći da prikrije da je funkciju dobila na račun veze sa Demokratama, partijom za zbrinjavanje kumova i rodbine, a da u Centru za kulturu od njenog imenovanja vlada potpuni haos.

 

Vjera Rašković Perojević, odbornica DPS u SO Kotor,

ranija predsjednica Savjeta Centra za kulturu Kotor