DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Saopštenje DPS: Otvoreni smo za dijalog

El. pošta Štampa PDF

NOVI LOGODemokratska partija socijalista pozdravlja spremnost kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava da pruži tehničku i ekspertsku pomoć u vezi sa ispunjavanjem preporuka koje se odnose na izbore.

S tim u vezi želimo da naglasimo da smo otvoreni za dijalog između ključnih političkih subjekata prije svega o implementaciji preporuka OEBS/ODIHR ali i o drugim pitanjima koja su značajna za Crnu Goru. Nebrojano puta smo naglašavali spremnost za dijalog sa opozicijom i u tom smislu u svakom trenutku smo voljni da ga iniciramo. Isto tako, raspoloženi smo da prihvatimo inicijativu svojih političkih konkurenata, ukoliko ona eventualno bude iskazana.

Takođe, moramo da konstatujemo, da pojedini predstavnici opozicije pokazuju zavidnu sposobnost manipulacije ili pak samoobmane, tražeći saveznika za svoju politiku ultimatuma u međunarodnom faktoru. Ovakva očekivanja su posebno obesmišljena činjenicom da su sve međunarodne relevantne institucije priznale rezultate prošlogodišnjih izbora kao i da metod političke borbe bojkotom Parlamenta nije prihvatljiv za većinu visokih inostranih zvaničnika. Neki od njih su svoje neslaganje jasno demonstrirali, odbijajući da se uopšte i sretnu sa predstavnicima opozicije.

Naglašavamo našu spremnost za dijalog ali smatramo da je princip ucjene koji se odnosi na ponovno organizovanje izbora neprihvatljiv. Ne samo zato što su parlamentarni izbori završeni prije godinu dana i od svih međunarodnih faktora prihvaćeni kao legalni i legitimni, već i zato što bi takav potez značio izrugivanje demokratije i principa slobodne volje građana. Praksa ponavljanja izbora bi implicirala da je pritisak manjine relevantniji od izborne volje većine glasača, što bi bilo u suprotnosti sa svim temeljnim principima demokratije.

 

Demokratska partija socijalista Crne Gore