DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Anđušić: Imamo viziju razvoja Podgorice

El. pošta Štampa PDF

andjusic1Svako ko je dobronamjeran, ma koje političke orijentacije bio, ne može a da ne primijeti, da je Podgorica u posljednje dvije decenije, dozivjela ogromnu transformaciju i preobrazila se u urbani, evropski - a jednako važno - i moderan crnogorski grad! Zahvalnost za istorijsku transformaciju našeg Glavnog grada, dugujemo, pregnuću svih onih koji su učestvovali u izgradnji podgoričkih bulevara, mostova, stambenih kvartova, onih koji su podsticali kapitalne investicije, inicirali prepoznatljive sadržaje. Sve to učinilo je naš Glavni grad lijepim i prijatnim mjestom za življenje.

Svjesni smo da, protekle dvije decenije razvoja grada, svjedoče, da nijedan tako dug tranzicioni proces emancipacije ne može proći bez nedostataka. I danas u Podgorici postoji prostor da se životni ambijent unaprijedi, da naš grad postane ljepši, moderniji, turistički atraktivniji. U tom smislu, izuzetno je važno što su u fokusu aktuelne službe Gradonačelnika: građanin Podgorice i njegove svakodnevne potrebe. Prioritet gradskih vlasti je učiniti život u glavnom gradu jednostavnijim, sadržajnijim, bogatijim. 

Nakon perioda razvoja infrastrukture Podgorice, nasušno nam je potreban plan revitalizacije i stvaranja novih parkova u gradu. Zelene površine moraju postati zaštitni znak Podgorice, nešto po čemu će naš grad biti prepoznatljiv i van crnogorskih granica. Veliki broj funkcionalnih parkova i zelenih površina sa korisnim sadržajima, imperativ su razvojne politike Glavnog grada države koja pretenduje da bude ekološka. 

Podgoričani su imali mudrosti da biraju vlast koja je brinula o svim nacijama i konfesijama, usklađujući svoje važne lokalne odluke sa državnim interesom. Nerijetki su pokušaji zlonamjernih glasova populizma da zamagle sjećanja građana Podgorice, koliki doprinos emancipaciji i crnogorskoj profilaciji Glavnog grada je dala i još uvjek daje Demokratska partija socijalista sa svojim partnerima! Takvi jalovi pokušaji svaki put se obesmisle u sudaru sa svakim trotoarom, ulicom, kulturnim dobrom i vjerskim skladom savremene Podgorice. Ogoli tu zlu namjeru sve što ih okružuje u ovom gradu, jer svaki od savremenih projekata Podgorice, stvorili su njeni građani koji dvije decenije unazad daju nedvosmislenu podršku onima koji najbolje artikulišu njihove interese, onima koji su imali viziju razvoja Podgorice i predano radili na njenom ostvarenju.  

Mnogo izazova i projekata je pred našim gradom. Uvjereni smo da će i u narednom periodu Podgoricu voditi oni koji je vole, srcem koje prije svega kuca za Crnu Goru. Oni koji je nikad nisu rušili, palili i uništavali već samo branili i gradili. Oni koji svakodnevno bezrezervno daju sebe kako bi ostvarili zacrtanu viziju i ispunili očekivanja stanovnika Podgorice. 

Crnoj Gori treba Glavni grad u kojem građanin može da razgovara neposredno sa Gradonačelnikom. Podgorici treba Gradonačelnik koji gradjanina stavlja na prvo mjesto. Gradjaninu treba vlast koja voli državu i njen Glavni grad i koja ima viziju kako Podgoricu dalje razvijati u maniru evropskih vrijednosti.

Stiče se utisak da su u minule tri godine otvorenost i dostupnost, bili najvažniji principi funkcionisanja službe Gradonačelnika. Takav način rada, predstavlja kvalitativni pomak u radu gradskih vlasti. Novitet aktuelne službe Gradonačelnika, kada su u pitanju svakodnevne potrebe građana, kao što je Sistem 48, u ove 3 godine, pružio je Podgoričanima savremen, a ujedno jednostavan i pristupačan servis koji predstavlja pogodnost za život i rad u Podgorici.

Revitalizacije istorijskih spomenika kulture, rekonstrukcija Sat kule i Trga Bećir Bega Osmanagića, svjedoče o baštinjenju zajedništva koje je Podgoricu gradilo i sačuvalo od svih zala koje nam u Crnoj Gori ni danas ne fale. Podgorica mora sebično čuvati tradiciju multikulturalnosti i zajedništva jer je to neuništiv bedem, koji ujedno obezbjeđuje i temelje za viziju budućnosti Glavnog grada.

Trend izgradnje novih ustanova obrazovanja, naročito predškolskih, mora se nastaviti i u narednom periodu, kako bi se i u tom dijelu realizovala zacrtana misija, da svi podgorički mališani, u svakom dijelu Glavnog grada imaju dobre uslove za početak svog obrazovanja. Ravnomjerni razvoj Podgorice, zajedno sa Gradskim opštinama, kao savremenim djelovima Glavnog grada, realizuje se u skladu sa zacrtanim planovima sa početka kreiranja programa rada ove gradske uprave. 

Socijalna politika je osnažena u minule tri godine novim servisima, donacijama i rješenjima životne egzistencije za one kojima je pomoć najpotrebnija. Tu politiku smo ugradili u samu srž naše partije pa moramo istrajno nastaviti na tom putu.

Već sada, izvjesno je da će se i u narednom periodu Podgorica istim ovim tempom i pristupom profilisati kao slobodan, otvoren, moderan grad u kojem će se stvarati uslovi za dobar poslovni ambijent, strane investicije i nadasve prijatan život i boravak svakog njenog žitelja i gosta.

 

Mihajlo Anđušić, poslanik DPS u Skupštini Crne Gore i predsjednik Savjeta mladih DPS Odbora Glavnog grada Podgorica