DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Autorski tekst poslanika Nikole Rakočevića: Znamo da će, ali kad će?

El. pošta Štampa PDF

21105866 1565732733473229 5074063791769270744 nOpozicija je 16. oktobra 2016,  priznala rezultate izbornog procesa, potpisala zapisnike sa izbornih mesta i euforično  saopštila da je pobijedila?!U danima koji su slijedili, nakon bezuspješnog pokušaja da formiraju vlast sa manjinskim strankama,opozicioni lideri su naknadno zaključili  da izbori nisu bili regularni te ih slijedstveno tome – ne priznaju.

Očigledno su i izvještaje OEBS-a i ODIR-a kao i izvještaj Evropske komisije o rezultatima Parlamentarnih izbora iz oktobra 2016, kao apsolutno fer i poštenim, zaključavali u fijoke pod izgovorom da legitimitet izbora narušavaju hapšenja od 16. oktobra, te da je slučaj pokušaja terorizma u Crnoj Gori politički montiran. Podsjećam da im to nije bacilo sjenku na legitimitet izbora u Budvi i Kotoru, održanih baš istog tog dana, 16. oktobra 2016. 

Ipak, ubrzo su pristizali dokazi da je terorizam zaista planiran i da je mogao dovesti do velike destabilizacije sa jasnim ciljem – nasilnog svrgavanja vlasti, te skretanje države sa NATO kursa. Finalno, potpredsjednik  SAD Majk Pens, je potvrdio postojanje planova o izvršenju terorističkog akta kao i ubistva tadašnjeg premijera i čestitao našoj državi jer je uspela da se odbrani od spoljnjeg pritiska. Sada ostaje samo da se vidi ko je sve učestvovao u zavjeri protiv Crne Gore, a ne da li se ona uistinu planirala. To je sada jasno svima pa i opozicionim liderima kojima je važniji njihov politički interes od interesa države.

Kad su sve manipulacije izgubile smisao, šta je sljedeći izgovor opozicije da se ne vrati u Parlament? Sve relevantne međunarodne adrese su potvrdile rezultate izbora i apeluju na opoziciju da se vrati u Skupštinu.Iz kojeg razloga opozicija traži ponavljanje izbora, sem zato što su te izbore izgubili? Tom logikom će svaka opozicija, u svakom vremenu u Crnoj Gori imati pravo da bojkotuje sve institucije sistema dok ne dobije ponovljenu šansu da pobijedi na izborima i tako u nedogled. Bila bi to jedinstvena politička praksa, nikad i nigde zabilježena, sem na ovi prostorima. 

Ipak, očekujem da će opozicioni lideri pokazati odgovornost i da se neće dalje rugati građanima, ne priznajući njihovu volju koju cijeli svijet priznaje. Pozivamo ih da se vrate u Skupštinu, da unaprijedimo izborne zakone, prema preporuci OEBS-a, pa da se izmjerimo na predstojećim predsjedničkim i lokalnim  izborima kad već galame o svojoj snazi.

Treba podsticati dijalog, i raditi na postizanju političkog dogovora ali isključivo u Parlamentu, kao što su preporučili cijenjeni predstavnici Evropske Unije u Crnoj Gori, kod kojih opozicioni lideri idu po „milostinju“ i time pokušavaju uniziti zrelost crnogorskog društva da samo rješava svoje probleme.

 

Nikola Rakočević, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore

 

;feature=youtu.be