DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

OO DPS Nikšić podnio prigovore Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije

El. pošta Štampa PDF

20994236 1562244997155336 1327944682918695910 nOpštinski odbor Demokratske partije socijalista podnio je prigovore Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije, koji se odnose na prilog prikazan povodom svečanosti obilježavanja Dana Opštine emitovan 18.09.2017. u informativnoj emisiji Dnevnik 2. Navedeni programski sadržaj presijecan je izjavama predstavnika Demokratske Crne Gore, političke partije koja nema predstavnika u lokalnom parlamentu, te su ovakvim postupkom urednici Javnog servisa sugerisali da je u podjednakom javnom interesu gledalaca,  da čuju šta o razvoju Nikšića ima da kaže prvi čovjek te Opštine kao i predstavnik stranke koja nije ni učestvovala na lokalnim izborima.

Ne manje važan aspekt čini i činjenica da je izvještač u prilogu koji bi, shodno profesionalnim i etičkim standardima, trebalo da  bude objektivan i lišen iznošenja stavova novinara koji je koristio kvalifikacije tipa "ružičasto stanje privrede " i sl. 

 

Podsjećamo da je Pravilnikom o programskom standardima u elektronskim medijima, propisano da su elektronski mediji u obavezi da ,,svako stanovište predstave na objektivan način, bez uređivačkih intervencija i komentara kojima bi se favorizovala jedna strana, ili neistinito predstavio predmet informativnog sadržaja”. Takođe je obaveza uređivačke kuće da sve vrijeme vodi računa o obavezi da ,,činjenično izvještavanje jasno odvoji od stava, mišljenja i komentara” što u navedenom slučaju nije poštovano.

Svjesni smo da svaka vlast mora bude spremna da istrpi svaku, pa i najoštriju političku kritiku, ali ona u informativnim emisijama Javnog servisa mora biti u skladu  sa načelima Pravilnika, Etičkog kodeksa, zakonskih i međunarodnih standarda. Sve političke partije, čak i one koje nijesu u parlamentu, treba da imaju pravo na slobodu izražavanja, ali isključivo u skladu sa svojom političkom snagom i u formi koja je za to propisana.

 

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Nikšić