DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Marija Ćatović za Dnevne novine: Ostavila sam pun budžet i sve izmirene obaveze

El. pošta Štampa PDF

Marija Maja ĆatovićTri je godine od kada Marija Ćatović više nije predsjednica kotorske opštine. Aktuelna vlast u tom gradu, posebno Demokrate, u posljednje vrijeme intenzivno se bavi bivšom predsjednicom, spočitavajući joj donošenje nezakonitih odluka.

 

Ćatović u razgovoru za Dnevne novine kaže da je naučila na politička sukobljavanja, na otvorena sučeljavanja u kojima nastoji da objasni zbog čega misli da je politika koju zastupa najbolje rješenje za građane Crne Gore, ali da je danas na sceni neviđena agresivna retorika.

 

Ćatović ističe da je ostavila "pun budžet" 6.500.000 eura uz izmirene sve obaveze prema državi i povjeriocima.

 

DN: Demokrate su Vas nedavno nazvale groficom.

ĆATOVIĆ: Htjeli su valjda da se narugaju, ali su se narugali samo sebi i nikome drugo. Nijesam grofica, ali sam po rodu Dabinović, iz poznate porodice brodovlasnika i pomoraca iz Dobrote. Ona se spominje još u 16. vijeku, a od 18. do 20. vijeka imala je 108 pomoraca, od čega 66 kapetana. To je porodica čije se prezime s poštovanjem pominje.

 

DN: Spočitavaju da ste Kotor doveli gotovo do brisanja sa UNESCO-ve liste Svjetske kulturne i prirodne baštine...

ĆATOVIĆ: To je još jedan pokušaj obmanjivanja javnosti. Tačno je da nas je UNESCO upozoravao, ali je isto tako tačno da sam ja kao predsjednica Opštine upozoravala nadležne institucije i pravovremeno intervenisala kako bih zaštitila interese grada i građana Ko-
tora. Nažalost, često institucije kojima sam se obraćala nijesu reagovale blagovremeno.

 

DN: Aktuelna vlast u Kotoru Vas proziva za nezakonitu raspodjelu stanova, dok Vas Demokrate u saopštenjima, dovode u kontekst sa Marovićima, Rađenovićima, Stanišićima. O čemu se radi?

ĆATOVIĆ: Ovakvo plasiranje činjenica ima samo za cilj jeftini dnevno politički marketing. Više puta sam jasno i glasno kazala da stanove nijesam dijelila ja. Odluku o dodjeli stanova funkcionerima je donijela Skupština opštine na osnovu važećih propisa, a službenicima i namještenicima na osnovu Pravilnika koji je donesen u skladu sa Zakonom o etažnoj svojini i Statutom Opštine.

Ustavni sud je ukinuo Pravilnik, između ostalog, zbog njegove neusaglašenosti sa novim zakonom o stanovanju i etažnoj svojini. Treba pitati sadašnjeg predsjednika, i onoga prije njega što to za više od tri pune godine nijesu uradili?

Ustavni sud je ukinuo Pravilnik zbog formalno pravnih nedostataka, ali odluke koje se donesu od komisije nijesu nezakonite jer je postupak dodjele stanova sproveden po konkursu, na osnovu tada važećih kriterijuma.

 

DN: Dakle, sve je bilo regularno?

ĆATOVIĆ: Svi koji su dobili stanove u momentu dobij anja stana nijesu imali riješeno stambeno pitanje. Budžetom i investicionim programom, koje je donijela SO obezbijeđena su namjenska sredstva za izgradnju stanova za službenike, namještenike i funkcionere.

Podsjetiću da smo ušli u investiciju izgradnje zgrade na mjesto one koja je izgorjela i gdje su dvije osobe smrtno stradale, na Sv. Stasiju. Tada je šest porodica ostalo bez krova nad glavom, te nam je namjera bila prvo da obezbijedimo krov nad glavom tim porodicama, kao i da, dodatno dobijemo još šest stanova za službenike i namještenike. I nije tačno da su stanovi dijeljeni bez naknade. To se lako može provjeriti u dokumentaciji koja postoji u opštini.

 

DN: Odbornik SNP-a Milorad Vukšić Vas je direktno optužio da ste stanove dijelili onima koji su partijski podobni...

ĆATOVIĆ: Sramna je priča Vukšića da sam partijski dijelila stanove. Neka se Vukšić prisjeti što je radio uoči samog raspisivanja konkursa za dodijelu stanova službenicima i namještenicima. On se žalio na raspodjelu. Tu se ne radi o stanovima za funkcionere, kako želi da se prikaže, već za stan namijenjen službenicima i namještenicima. Taj stan, zbog sudskog spora nije nikome dodijeljen. Uostalom, neka svoj problem riješi sa komisijom za dodjelu stanova, a ne sa mnom.

 

DN: Vama pripisuju i izdavanje poslovnih prostora i spregu sa nekim kriminalnim klanovima...

ĆATOVIĆ: Naravno da je to samo još jedna od neistina u nizu Demokrata. Po ko zna koji put ću pomenuti da nijesam ni jedan jedini akt potpisala ni sa Trecomom niti bilo kojom drugom firmom koj a se pominje kao sumnjiva. Opet se pozivam na dokumenta. Neka Demokrate pokažu taj papir. Ne mogu jer ga nema i nije ga nikad ni bilo. Znaju oni to dobro.

Neka gospoda na vlasti pitaju sadašnje koalicione partnere ka ko su izdali i kome poslovne prostore po Kotoru kada su došli na vlast 2002. godine. Ja sam, sa svojim timom uspjela da vratim neke od njih. Pomenuću poznati Pab koji je dat na korišćenje Bokeljskoj mornarici, zatim N acionalni restoran u palati Pima, u koji smo napravili Galeriju solidarnosti, kancelariju za SDP u palati Pima što, ako poštuju istinu, treba da im kažu koalicioni partneri, palatu Bizanti, u kojoj je smještena SO, i mnoge druge.. Spisak je zaista dugačak.

To je samo još jedan dokaz predanog i odgovornog rada tima na čijem sam čelu bila. 

 

 

Nema nikakve afere topovi

 

DN: Demokrate pominju aferu topovi, opet sa Vama u glavnoj ulozi

ĆATOVIĆ: To je samo još jedan dokaz namjere blaćenja mene Marije Ćatović. Nema nikave afere topovi. Radi se o topovima koji su, nakon sanacije najvećeg dijela Starog grada 1989. godine postavljeni ispred glavnih gradskih vrata. Nakon sanacije kontakt zone i kompletne zamjene pločnika, odlučili smo da topove uklonimo sa mjesta na kome nikada nijesu bili.

Danas se oni nalaze u depou kotorskog Komunalnog preduzeća, za što posjedujem i revers koji prilažem, neka gospoda provjere ako nijesu do sada. Ovo je još jedna potvrda manipulacije i pokušaja kreiranja lažnih afera od Demokrata.

 

 

Sve što imate protiv Ćatović, odmah predajte tužiocu

 

DN: Aktuelnu vlast ste pozvali da procesuiraju sve što imaju protiv vas?

ĆATOVIĆ: Tačno. Kada sam došla na čelo opštine Kotor 2005. godine, zatekla sam budžet, zajedno sa Direkcijom za izgradnju i uređenje od 4.200.000 €. Od toga je bilo dva miliona duga, četiri mjesečne neizmirene plate i štrajk vatrogasaca.

Kad sam otišla, u novembru 2014. godine, i pored intenzivnih investicija, ostavila sam pun budžet, a na računima Opštine je bilo 6.500.000 eura, uz izmirene sve obaveze prema državi i povjeriocima. To je najbolji pokazatelj ko je kako radio.

Ono što smatram moralnim i što sam znala radila sam u interesu građana Kotora jer su me oni direktno birali dva put na izborima i dali mi povjerenje, kao i moja partija u koju sam od 1989. koja baštini pravu demokratsku ideju i kojoj u tako velikom broju građani i dalje daju povjerenje. Mi smo svi ljudi od krvi i mesa, svako je odgovoran za sebe, pa ko je griješio taj će i da odgovara.

Podsjećam građane da smo za vrijeme mog mandata uradili: kanalizacioni i vodovodni sistem dug 27 km, šetalište od Sente do Zavoda za biologiju mora, šetalište Prčanj, Vitoglav, konakt zonu ispred Starog grada, spajanje sa regionalnim vodovodom, vodovod do Risna kako im se ne bi događalo da ljeti nemaju ni kapi vode,100 kilometara asfaltiranja lokalnih puteva, preko 100 km vanjske rasvjete, kompletna sanacija Crkve Sv. Pavla i njeno stavljanje u funkciju kulture, preko 65 saniranih sakralnih objekata od kojih najviše u Grblju, mozaici u Risnu, kapele, azil, reciklaža i mnogo toga, a da ne govorim o tome kako se izgradila industrijska zona u kojoj je zaposleno preko 1000 građana Kotora.

 

Intervju objavljen u Dnevnim novinama 28.09.2017. godine