DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Nikola Rakočević: Dijalog – što to bješe?

El. pošta Štampa PDF

Nikola Rakočević webCrnoj Gori je potrebna nova politička kultura.


Svjedoci smo svakodnevne proizvodnje populističkih i pseudo-političkih saopštenja za javnost iz redova gotovo cijele opozicione političke scene. Takav sadržaj dosljedno zagađuje javnu scenu u Crnoj Gori, a nema za cilj da ponudi realna rješenja koja će unaprijediti crnogorsko društvo. Štaviše, opozicija i formalno odbija da učestvuje u konstruktivnom dijalogu povodom daljeg reformisanja institucija i ukupno životnog ambijenta u Crnoj Gori, to znači – odbijaju participaciju u radu Skupštine, što ocjenjuju neodgovornim sve relevantne inostrane i domaće adrese. Na veliku žalost građana, opozicija svoje političke i privatne interese arktikuliše medijski, finansirajući takav aktivizam novcem dobijenim upravo iz Parlamenta Crne Gore.

Čini se da na političku manjinu frustrirajuće djeluje njihov sukob sa cjelokupnom međunarodnom zajednicom. Naime, od izvještaja Evropske komisije, preko nalaza OEBS-a, do nedavne jasne poruke potpredsjednika SAD Pensa, sve upućuje na nedvosmislenu podršku Vladi i Skupštini da nastave svoj rad na unapređenju pozicije Crne Gore na reformskom putu i da izbore iz oktobra 2016. priznaje cijeli svijet, sem predstavnici crnogorske opozicije. Vjerujem da je posebno opterećujuće za stranke opozicionog bloka na koji način sada da ipak priznaju izbore, za koje znaju da su bili u potpunosti fer i slobodni, a da se ne obrukaju pred cjelokupnom javnošću. Ipak, s obzirom da u Kotoru i Budvi tvrde vlast sa istih tih izbora, za izbjegavanje bruke je kasno.


Crnoj Gori je potrebna nova politička kultura. Primitivni kavgadžijski vokabular, koji je često instrument komunikacije opozicije sa političkom većinom, diskredituje one koji se njime koriste za bavljenje ozbiljnom politikom i istovremeno vrijeđa građansku Crnu Goru, kojoj je itekako stalo do ozbiljnog i kulturnog dijaloga među političarima. Maksima kojom se vodi dio opozicije da je u ćutanju mudrost, u politici se zove podvalom i prevarom u korist skrivenih namjera. Drugi dio opozicije ne krije svoje destruktivne namjere prema samosvojnosti Crne Gore. Sa druge strane, ključ uspjeha DPS-a stoji u tome što nikada nijesmo prilazili nikakvoj većini, već je većina prilazila nama. To je politika bez oportunizma, to je duži ali trajniji put i u interesu države i naroda. Dakle, nasušno nam je potreban patriotizam i rad u interesu reforme državnog aparata i integracije u Evropsku uniju, nakon istorijskog ulaska u NATO alijansu. Takav rad će nesumnjivo unaprijediti sistem vrijednosti u Crnoj Gori i podići kvalitet življenja.


Transparentost, kompetentnost i odgovornost moraju biti temelji ozbiljne politike svake partije. Nove opozicione snage srljaju u greške njihovih političkih prethodnika iz čijih redova su se i izdvojili, čineći naizgled moderniju alternativu istog političkog modela.


Nekadašnji premijer Srbije, dr Zoran Đinđić, govorio je da koristeći iste metode, uvijek postižete isti cilj – ako idete istim putem, uvijek ćete stići na isto mjesto. To znači da će opozicija u Crnoj Gori, ovakvim radom, koji je samo kontinuitet sa značajno slabijim ljudskim resursom u odnosu na raniji sastav opozicione scene, završiti onamo gdje su završili i njihovi prethodnici – u porazima.


Politika mora služiti kao podrška građanima da osjete benefite, razvoj i prosperitet cjelokupnog društva, a ne kao poligon za takmičenje u bacanju kugli blata. Demokratska partija socijalista u toj disciplini neće učestvovati. Takmičimo se znanjem, činjenicama, dostignućima, reformama i moralom, jer onaj koji odvojeno tretira politiku i moral, nikada neće shvatiti niti jedno niti drugo.

 

Nikola Rakočević, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore