DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Otvoreno pismo Petra Ivanovića medijskom monopolisti "Vijesti": Dok istina obuje cipele, laž proputuje pola svijeta

El. pošta Štampa PDF

Petar Ivanovic profilePovod mog reagovanja je serija tekstova medijskog monopoliste "Vijesti" kojima se nastoji ostaviti utisak na čitaoce da sam bahat i beskrupulozan, jer sam navodno udario djevojčicu na pješačkom prelazu i uticao na sudske institucije da spor zastari.

 

Razumijem potrebu za kritikom. I bilo bi dobro kada bi crnogorsko društvo imalo dobre kritičare. Tada bi podmetanja i neistine, zamijenile analize kojima se ukazuje na problem, i kojima se, bez prizemne strasti uređivačke politike, nude rješenja koja cijelo društvo guraju naprijed, u bolje, naprednije, kvalitetnije... Zato, ne reagujem na pisanje novinara. Novinarka MB je svoj posao obavila u granicama pristojnosti koje ograničavaju njen karakter i znanje. Reagujem na urednike koji opremaju stranice i naslove sa jasnim ciljem: diskredituj one koji su opasni po "Vijesti", nagrdi ih što više možeš, prikaži ih kakvi nijesu, jer ovakvi kakvi jesu mogli bi, ne daj Bože, da zaustave "Vijesti" na putu otimanja para, ucjena, lažnog moralisanja i tranzicije po njihovoj mjeri, uz ekskluzivnu privilegiju neplaćanja poreza.

 

Tako su umjesto istinitog osvrta na ono što se dogodilo, čitaoci i gledaoci dobili još jednu manipulaciju u petnaest nastavaka (novine+portal+tv). "Petar Ivanović brži od pravosuđa"... "Za Petra važe posebni zakoni"... "Ne pitaju ko je kriv što je Petar Ivanović umakao"... "I Stanković na strani Ivanovića"... i sve to iz medija koji dobija velike novce od biznismena do političkih organizacija, iz Crne Gore i inostranstva, da uklanja neistomišljenike u njihovom procesu tranzicije. Nakon što je medijski monopolista "Vijesti" mojoj biografiji nasilno dodao da sam popušio pola godišnje proizvodnje duvana u Crnoj Gori, dao povoda nekima da mi zapale džip koji nemam, itd. sada sam i udario djevojčicu na pješačkom prelazu.

 

Kažu da se sudske odluke ne komentarišu. No, čitajući objave "Vijesti" razumio sam da odluke Višeg suda nema. Zato neću pogriješiti što ću postaviti par logičkih pitanja. Tokom sedam godina dva puta je Osnovni sud u Podgorici donio presudu iz koje je jasno da nikog nijesam udario automobilom kojim sam upravljao. To je potvrdilo i super-vještačenje. Da li je zbog toga predmet zastario? Tokom trajanja sudskog procesa nijesam se pozvao na imunitet. Da li sam se krio iza bilo kakve privilegije? Prema zakonima fizike, kada neko tijelo tokom zaustavljanja udari u drugo, onda na njega prenosi tzv. kinetičku energiju, pa to drugo tijelo počinje da se kreće u pravcu u kojem je išlo prvo. Da li je samo u ovom slučaju djevojčica sa svojih 20kg prkosila zakonima fizike i bila jača od auta teškog preko dvije tone? I što najvažnije, prema nalazima ljekara djevojčica koju sam navodno udario nije imala ni ogrebotinu, poderotinu, posjekotinu, modricu,... Da li je to moguće ako je zaista udarilo auto? Na kraju, manje je bitno, ali je zanimljivo, da se tokom sedam godina niti na jednom ročištu nijesu pojavili navodno oštećena i njeni roditelji.

 

Neprijateljima treba neprekidno opraštati, jer je to upravo ono što ih najviše boli. Zato sam u znak oprosta 26. juna podnio Višem sudu Inicijativu za podizanje Zahjteva za zaštitu zakonitosti. Zašto sam to uradio? Zato što mi je savjest mirna, jer sam dva puta dokazao da nisam prekršio zakon. Zato što je sedam godina više nego dovoljan period da se utvrde sve činjenice. Naravno, o tome sveznajući medijski monopolista "Vijesti" ćuti. Ćute i oni koji su pokušali da mi nanesu štetu, pa im je zastara samo dobar izlaz iz situacije u koju su se sami upleli. Zajedno ne pokušavaju da se pozabave pitanjem šta se zaista dogodilo, nego da se sakriju iza zastare koja je nastupila 2014. godine. Čemu onda uopšte drugo suđenje?

 

Kada su u pitanju "Vijesti", nazujte cipele jer vas čeka dosta koraka na putu do standarda i normi koji treba da budu princip izvještavanja svakog medija, da bi kao društvo išli naprijed. I na tom putu, plaćajte porez, kao i svi drugi, jer ako za nekog u Crnoj Gori važe posebni zakoni, onda važe za medijskog monopolistu "Vijesti".


Petar Ivanović, poslanik u Skupštini Crne Gore