DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Otvoreno pismo poslanika Danijela Živkovića VDT-u Ivici Stankoviću povodom "slučaja Jokić"

El. pošta Štampa PDF

Danijel Živković webPoslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković obratio se otvorenim pismom Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, u cilju pribavljanja informacija o preduzetim radnjama u "slučaju Jokić" koji je posljednjih dana pod velikim interesovanjem javnosti.


Poštovani gospodine Stankoviću,


Imajući u vidu Vaše nadležnosti, tražim da informišete crnogorsku javnost da li je tužilaštvo preduzelo zakonom predviđene radnje zbog postojanja osnovane sumnje da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru na kojima je bio nosilac liste Demokrata Crne Gore 16.10.2016. godine bio državljanin Republike Srbije, čime je, kako se osnovano sumnja, prekršio član 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Podsjećanja radi, član 2 pomenutog Zakona navodi inter alia da: ,,Odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani za odbornika i poslanika imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo.“.


Kao Vrhovni državni tužilac u više javnih nastupa ste isticali da je Tužilaštvo dužno da provjeri sve medijske navode iz kojih proizilazi potencijalno postojanje krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti. Shodno tome podsjećamo Vas da su, prema navodima i dokumentima objavljenim u medijima, građani Kotora i cjelokupna javnost bili obmanuti i prevareni, čime se direktno uticalo na slobodno izražavanje volje građana na izborima što jasno dovodi u pitanje legitimnost cjelokupnog izbornog procesa u opštini Kotor. Hitnost u odlučivanju je naročito važna u ovom slučaju budući da, ukoliko se potvrde iznesene sumnje, odluka o izboru gospodina Jokića za predsjednika Opštine bi morala biti oglašena ništavom što bi značilo da bi morale biti poništene i sve odluke i imenovanja koja je gospodin Jokić donio shodno pravilima: ,,Quod ab initio vitiosum est, non producit effectum“ - Što je ništavo od početka ne proizvodi posledice kao da nikada nije ni postojalo; i ,,Nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet“ – Niko na drugog ne može prenijeti više prava nego što ga sam ima.


Brzo donošenje odluke u konkretnom slučaju važno je i zbog poštovanja načela da su svi građani jednaki pred zakonom. Naime, lica koja su strani državljani su, shodno zakonu, lišena određenih prava koja imaju crnogorski državljani. Ukoliko se potvrdi da je gospodin Jokić u vrijeme kada je postao nosilac liste a potom i odbornik a onda i predsjednik opštine bio državljanin Republike Srbije to bi ujedno značilo i da je grubo prekršeno pravilo da se u sličnim situacijama jednako postupa čime bi bila povrijeđena i ravnopravnost pred zakonom kao jedan od osnovnih ustavnih i civilizacijskih principa.


Gospodine Stankoviću, cijeneći Vas profesionalni odnos prema dosljednom utvrđivanju istine i pravde u svim slučcajevima koji su u fazi procesuiranja ili su već procesuirani od kada ste Vi na čcelu VDT-a, očekujem da ćete u najskorijem vremenskom periodu pružiti crnogorskoj javnosti potpune i prezicne informacije o konkretnim radnjama u slučaju Jokić.


Danijel Živković, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore