DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Živković: Jokiću, dokaži da nijesi prevario sugrađane

El. pošta Štampa PDF

Danijel Živković webOvim putem pozivam Ministarstvo unutrašnjih poslova da u skladu sa Zakonskim ovlašćenjima po službenoj dužnosti pokrene postupak za gubitak crnogorskog državljanstva u slučaju Vladimira Jokića. Smatram da je neophodno utvrditi sve činjenice i na osnovu sprovedenog postupka obavijestiti javnost o preduzetim aktivnostima, posebno jer je ovaj slučaj bitno što hitnije riješiti zbog grubog kršenja Ustava Crne Gore, Zakona o crnogorskom državljanstvu kao i Zakona o izboru odbornika i poslanika.


Možda je Vladimir Jokić zaboravio da objasni kotorskoj i crnogorskoj javnosti, kako je bez crnogorskog državljanstva obavljao funkciju odbornika u Skupštini Opštine Kotor i kako sada kao apatrid obavlja funkciju predsjednika Opštine Kotor. Možda je on zaboravio ali mi nijesmo, jer imamo obavezu da pred licem javnosti demistifikujemo slučaj dvojnog državljanstva.


Notorna je činjenica da je kadar Demokrata sada predsjednik Opštine Kotor na osnovu ličnog zahtjeva upisan u knjigu državljana Republike Srbije dana 11.09.2013. godine pod rednim brojem 1661. Sve bi to bilo po slovu zakona da Jokić već nije imao državljanstvo Crne Gore. Možda je pomislio da nije loše imati dva državljanstva čisto neka se nađe, ali je zaboravio da član 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu propisuje da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo. S tim u vezi, Vladimir Jokić je već 11.09.2013. godine po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo. Istovremeno se nameće jasan zaključak da imenovani nije mogao biti biran niti se mogao naći na odborničkoj listi kao kandidat za odbornika, jer je članom 45. Ustava Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori.


Podsjećamo da je Vladimir Jokić, nakon što je otkrivena njegova prevara, angažovao stare, kompromitovane veze u Beogradu, u paničnom pokušaju da dobije ispis iz srpskog državljanstva.


Ispisom iz knjige državljana Srbije sadašnji predsjednik Opštine Kotor izgubio je jedino državljanstvo koje mu je ostalo, čime je po zakonu postao lice bez državljanstva. Stoga je nejasno kako to apatrid može obavljati funkciju predsjednika opštine?


Tražimo da Vladimir Jokić, odlazeći predsjednik Opštine, građanima Crne Gore, a posebno Kotora, da odgovore na sljedeća pitanja:


1. Da li ste u momentu predaje liste za izbor odbornika u SO Kotor bili državljanin Republike Srbije?
2. Da li ste na dan izbora na funkciju predsjednika Opštine dana 21.02.2017. godine imali državljanstvo Republike Srbije?
3. Kada ste zatražili ispis iz državljanstva Republike Srbije?


Slučaj Vladimira Jokića, svjedoči o tome koliko su funkcioneri partije bivših SNP - ovaca, političkih unučića Slobodana Miloševića, iskreno i Srbi i Crnogorci. Taman toliko koliko i državljani, recimo Gane. Za njih pitanje nacionalne pripadnosti, očigledno znači posjedovanje pasoša, koji im omogućava da se okoriste na bilo kojoj strani. Kako ga dobiju, prevarno i tajno, tako ga se i odreknu, kada im zasmeta i ugrozi njihovu obmanu o sopstvenoj veličini.


U cilju što hitnije reakcije nadležnih organa pozvao sam Vrhovnog državnog tužioca da upozna javnost o preduzetim radnjama u konkretnom slučaju.

 

Danijel Živković, poslanik u Skupštini Crne Gore