DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Petar Ivanović i Nikola Pešić u Bukureštu na konferenciji "16+1"

El. pošta Štampa PDF

Konferencija 16  1 u Bukurestu 2017 01 webNa poziv Komunističke partije Kine, predstavnici Demokratske partije socijalista učestvovali su na konferenciji "Politički dijalog Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope". Konferencija je održana u Bukureštu sa ciljem da se razmijene mišljenja i započne dijalog oko nove filozofije, novih ideja i mjera koje se odnose na implementaciju inicijative "Jedan pojas - jedan put". Istorijsko prijateljstvo zemalja koje međusobno sarađuju u okviru navedene inicijative sve više prerasta u snažno ekonomsko partnerstvo.

 

Konferencija 16  1 u Bukurestu 2017 02 webLiu Yunshan član Politbiroa i Sekretarijata Komunističke partije Kine istakao je da saradnja "16+1" zemalja otvara nove perspektive za saradnju. "Prije svega moramo osigurati mir kao pretpostavku uspješne saradnje. Zatim, povećati stepen otvorenosti i stope ekonomskog rasta. Potrebno je da što više učimo jedni od drugih i promovišemo razmjenu. Ali nije dovoljno samo promovisati razmjenu, već je neophodno to činiti na način da svi učesnici u razmjeni budu dobitnici" kazao je Liu Yunshan.

 

Konferencija u Bukureštu predstavlja nastavak prošlogodišnje koja je održana u Budimpešti pod nazivom "Odgovornost i uloga političkih partija u inicijativi Jedan pojas - jedan put."

 

Petar Ivanović, član Predsjedništva DPS kazao je da broj događaja, projekata i ljudi uključenih u njihovu realizaciju najbolje potvrđuje koliko je inicijativa zaživjela. "Crna Gora u saradnji sa Kinom realizuje najvažniji infrastrukturni projekat - autoput, povećava se broj kineskih turista koji posjećuju Crnu Goru, jača kulturna saradnja. Smatram da je neophodno pojačati saradnju među univerzitetima, a posebno više raditi na zajedničkim istraživanjima od kojih obje strane mogu imati koristi. Posebno interesantne oblasti za zajednička istraživanja mogu biti poljoprivreda i industrija. Takođe, neophodno je čvršće povezivati poslovne ljude Crne Gore i Kine kako bi razvili i predstavili zajedničke projekte. Na kraju neophodno je više promovisati zajedničku saradnju. Građani moraju biti bolje informisani ne samo o projektima koji se realizuju, već i o zajedničkoj viziji za koju se zalažu i budućnosti koju grade Kina i zemlje koje podržavaju inicijativu Jedan pojas - jedan put" kazao je Ivanović.

 

U okviru konferencije održan je treći forum mladih lidera "16+1". Obraćajući se pristunima predsjednik Savjeta mladih DPS Nikola Pešić složio se da je projekat "Jedan pojas jedan put" od izuzetnog značaja za mlade ljude i zemlje u razvoju. "To je jedan od najvećih projekata današnjice. Crna Gora je takođe dio ovog globalnog projekta. Kineske kompanije zajedno sa crnogorskim rade na prvoj dionici auto puta Bar-Boljari. Možda važnije od samog projekta je to što mladi u Crnoj Gori imaju priliku da uče od kineskih stručnjaka i usvajaju nova znanja tokom realizacije pojedinih projekata. Prisustvo mladih u ovoj inicijativi osiguraće njenu dugoročnost."

 

Na konferenciji je zaključeno da se zajednički radi na izgradnji pet platformi koje imaju za cilj da: poboljšaju razmjenu inicijativa među političkim partijama, ubrzaju implementaciju velikih projekata, podstaknu obrazovanje i izučavanje kulturnih razlika, stvore ambijent za čvršće povezivanje poslovnih ljudi, i kreiraju programe za mlade kako bi se rastuće prijateljstvo prenijelo na naredne generacije.