DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Aleksandar Andrija Pejović član Predsjedništva Partije evropskih socijalista (PES)

El. pošta Štampa PDF

Sastanak PES Berlin mart 2017Predsjednik Komisije za međunarodne odnose, evropske i evroatlantske integracije GO DPS-a i član GO DPS Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović potvrđen je za člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista, na sastanku predsjedništva PES-a koji je održan u Berlinu.


Pejović - Šulc 03 2017Na sastanku je razgovarano o izazovima s kojima se EU suočava i ukazano na potrebu sinhronizovanog djelovanja u pravcu njihovog prevazilaženja. Takođe je usvojena deklaracija Predsjedništva koja poziva na zajedničku odgovornost za budućnost evropskog projekta. Razgovarano je i o predstojećim izbornim procesima u zemljama EU. Predsjedništvo je ukazalo na potrebu definisanja zajedničkog pristupa koji će osigurati mir i stabilnost, kao preduslove za ostvarivanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava. A. Pejović je predložio i dopunu Deklaracije kako bi se naglasila uloga proširenja EU i mjesto Zapadnog Balkana i Crne Gore u budućoj, ujedinjenoj Evropskoj uniji, što su i prihvatili ostali članovi Predsjedništva.


Tokom boravka u Berlinu, Aleksandar Andrija Pejović je učestvovao na Konvenciji Progresivne alijanse pod sloganom "Oblikovanje naše budućnosti - za svijet slobode, pravde i solidarnosti". Na ovom skupu koji se održao rame uz rame sa sastankom Predsjedništva PES-a, okupilo se preko 80 zemalja članica Alijanse kako bi razmijenili mišljenja o globalnim izazovima i rastućim nacionalističkim i populističkim snagama koje svijet vode u regresiju. Istaknuta je potrebu za produbljivanjem dijaloga, saradnje i solidarnosti progresivnih socijaldemokratskih i socijalističkih snaga širom svijeta u cilju odbrane vrijednosti demokratije, pravde i mira.