DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Delegacija Savjeta mladih DPS boravila u posjeti Narodnoj Republici Kini

Delegacija Savjeta mladih u posjeti Kini 2017Delegacija Savjeta mladih DPS Crne Gore boravila je od 6. do 15. februara u studijskoj posjeti Narodnoj Republici Kini na poziv Ministarstva za međunarodnu komunikaciju Centralnog Komiteta kineske Komunističke partije. Tom prilikom delegacija Savjeta mladih posjetila je Peking, provinciju Šansi i grad Šangaj. Glavne teme tokom posjete bile su dalje unaprjeđenje međupartijske i međudržavne saradnje, razgovori o zajedničkim projektima i razmjena mišljenja o dosadašnjoj saradnji u okviru inicijativa „Jedan pojas jedan put“ i „Mehanizam 16+1“.


Tokom boravka u Pekingu delegacija Savjeta mladih DPS je imala razgovore je sa rukovodstvom Komunističke partije i Svekomunističke omladine NR Kine. U glavnom gradu provincije Šansi Tajuanu delegacija mladih je imala priliku da se upozna sa pravcima razvoja ovog grada, da posjeti ruralne predjele i vidi načine organizovanja poljoprivredne proizvodnje i korišćenja solarne energije, kao i da posjeti ekonomske gigante, fabriku teških građevinskih mašina TZ i termoelektranu Ruiguang.


Tokom boravka u Šangaju, delegacija Savjeta mladih se sastala sa lokalnim zvaničnicima i upoznala se sa dinamičnim pravcem razvoja grada Šangaja u posljednje tri decenije, posebno distrikta Pudong i Jiading.


Na svim sastancima izraženo je zadovoljstvo prijateljskim odnosom dviju partija i država, a posebno uspješnim bilateralnim odnosima koji traju još od 2006. godine. Zaključeno je da postoji još dosta prostora za unaprjeđenje saradnje dviju strana, što će u narednom periodu biti realizovano kroz konkretne aktivnosti.


"Savjet mladih DPS Crne Gore prva je delegacija mladih iz regiona Zapadnog Balkana koja je na poziv Ministarstva za međunarodnu komunikaciju Centralnog Komiteta kineske Komunističke partije ostvarila saradnju sa kineskom stranom. U periodu koji slijedi Savjet mladih će nastaviti da baštini dobre odnose sa domaćinima iz Kine, sa težnjom da se dosadašnja uspješna saradnja produbi i da se nastavi dugoročno prijateljstvo između naroda Kine i Crne Gore", rekao je predsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore Nikola Pešić.