DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Miodrag Vuković učestvovao na konferenciji političkih partija u Budimpešti

Miodrag Vukovic na sastanku u Budimpesti 7 10 2016 02Član Glavnog odbora DPS-a i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković, učestovao je na konferenciji “Politički dijalog partija – Kine, Centralne i Istočne Evrope”, koja je održana 6. oktobra u Budimpešti, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske i odjeljenja za međunarodnu saradnju Centralnog Komiteta Komunističke partije Kine.


Na konferenciji je bilo riječi o inicijativi „Pojas i put“ kao i okviru saradnje „16+1“. Takođe, u okviru dva panela, govorilo se na teme: „Razmjena ideja i sinergija razvojnih projekata“ i „Promocija međunarodne razmjene i unapređenje zajedničke saradnje“. Cilj ovog skupa bio je osnaživanje zajedničkog razumijevanja između političkih partija Kine, Centralne i Istočne Evrope i razgovor o mogućoj sinergiji pomenutih inicijativa sa razvojnim strategijama zemalja ovih regiona Evrope.


Skup su ime organizatora svečano otvorili predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban i Stalni član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Liu Junshan.


Učesnicima skupa, u okviru drugog panela na temu „Promocija međunarodne razmjene i unapređenje zajedničke saradnje“ obratio se i predstavnik DPS-a, poslanik Miodrag Vuković.

Vuković je kazao da DPS kao dominantan politički subjekt u Crnoj Gori, kao partija lijevog centra, kao najprisutnija politička struktura i osnova u organizaciji funkcionisanja državnih institucija insistira i u tome uspijeva da Crnu Goru legitimiše kao promotera politike nužne međudržavne saradnje, subjekta koji daje vlastiti i mjerljiv doprinos promociji najboljih ideja koje povezuju zemlje i narode.


Miodrag Vukovic na sastanku u Budimpesti 7 10 2016 01On je takođe kazao da DPS sarađuje intenzivno na partijskom nivou, te da svojim uticajem na politiku državnih institucija i na državnom nivou razvija dobre odnose sa svima kojima je povezivanje i zajednički napor za zajedničko dobro i sredstvo i cilj.


Vuković je posebno istakao zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NR Kinom i vladajućom partijom ove velike i prijateljske zemlje. Intenzivno participiramo u modelu„16+1“ jer u njemu prepoznajemo šansu i za sebe i za sve ostale, dodao je Vuković.

 

Na kraju svog izlaganja Vuković je zaključio ističući da su ovakvi oblici međusobne komunikacije dokaz da saradnja uz visok stepen međusobnog razumijevanja nema alternativu, ali da su prostori za političko i državno susretanje neiscrpni, te da vodeća struktura u DPS-u i Crnoj Gori kao državi u to vjeruje i tome će snažno doprinijeti i u vremenu koje je pred nama.

 

Na skupu, na kojem su učešće uzeli brojni visoki zvaničnici Kine i zemalja učesnica okvira „16+1“, konstatovano je da Kina i Evropa razvijaju zajedničko partnerstvo za mir, razvoj, reforme i civilizacijske vrijednosti. Takođe, naglašeno je da aktivno učešće zemalja Centralne i Istočne Evrope u inicijativama „Pojas i put“ kao i „16+1“ pruža istorijsku šansu za zajednički razvoj Kine i Evrope.