DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Saopštenje: Pejović učestvovao na godišnjem sastanku članova Predsjedništva Socijalističke internacionale i predsjednika država i vlada koji pripadaju Socijalističkoj internacionali

Aleksandar Andrija Pejovic na sastanku SI 09 2016Predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije u GO DPS-a Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je danas u Njujorku na godišnjem sastanku članova Predsjedništva Socijalističke internacionale i predsjednika država i vlada koji pripadaju Socijalističkoj Internacionali.


Na sastanku je razgovarano o ulozi Socijalističke internacionale u promovisanju kolektivnih akcija usmjerenih na suočavanje s aktuelnim izazovima u oblasti bezbjednosti, demokratije i održivosti u različitim dijelovima svijeta.

Takođe su razmijenjena mišljenja u vezi s ishodom rasprave na visokom nivou Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o izbjegličkoj i migracijskoj krizi i prioritetnim aktivnostima pokreta u toj oblasti. Članovi Internacionale su istakli neophodnost koordiniranog djelovanja u suočavanju s aktuelnim bezbjednosnim izazovima, kako u okviru postojećih mehanizama Socijalističke internacionale, tako i u sklopu sistema Ujedinjenih nacija. S tim u vezi su definisani dalji pravci djelovanja pokreta usmjereni, prevashodno, na očuvanje mira i bezbjednosti u svijetu.


Sastanak je obilježilo i izlaganje kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija koji su predstavili svoju viziju daljeg razvoja sistema Ujedinjenih nacija, te iznijeli svoja gledišta u vezi s aktuelnim globalnim temama.


Predmet sastanka je bila i organizacija sljedećeg XXV Kongresa Socijalističke internacionale.