DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Aleksandar Andrija Pejović na sastanku lidera PES-a: Zajednički do rješenja za Evropu nakon breksita

Aleksandar Pejovic na sastanku lidera PESa 7 2016Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović u svojstvu predsjednika Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije u Glavnom odboru Demokratske partije socijalista učestvovao je u Parizu na sastanku lidera Partije evropskih socijalista (PES). Sastanak lidera je bio posvećen razmjeni mišljenja o budućnosti EU nakon odluke Velike Britanije o istupanju iz članstva, kao i izbjegličkoj krizi i socijalnim pitanjima.

 

Obraćajući se učesnicima skupa, ambasador Pejović je izrazio zadovoljstvo što je EU i nakon suočavanja s krizom izazvanom odlukom Velike Britanije o istupanju iz članstva zadržala posvećenost politici proširenja. On je zahvalio Partiji evropskih socijalista na zalaganju za nastavak proširenja EU. Istakao je da budućnost država Zapadnog Balkana leži u ujedinjenoj Evropi, i iznio uvjerenje da će Crna Gora, kao i ostale države Zapadnog Balkana, nastaviti s efikasnim sprovođenjem reformi i napredovanjem prema članstvu.

 

Kad je riječ o suočavanju s aktuelnim krizama, prije svega izbjegličkom, Pejović je istakao potrebu zajedničkog evropskog pristupa u rješavanju krize, koji uključuje rješavanje političkih i ekonomskih uzroka migracije, poboljšanje granične kontrole i upravljanja granicama, kao i uslova registracije i prihvata izbjeglica. U tom pravcu je pozdravio pokretanje novih inicijativa od strane Evropske unije s ciljem otklanjanja uzroka migrantske krize, kao i usvojeni dokument Deset koraka za izbjeglički izazov, kojim je PES predstavila predloge za rješavanje uzroka migrantske krize. S tim u vezi je istakao punu posvećenost Crne Gore da na principima solidarnosti i saradnje doprinese ublažavanju njenih posljedica.

 

Sa sastanka lidera poručeno je da je Evropa nakon breksita zajednički izazov i da je u pravcu njegovog prevazilaženja važno pokrenuti proces širokih konsultacija koje imaju za cilj da generišu detaljne debate i konsultacije koje će iznjedriti zajedničku viziju buduće Evrope.

 

Sastanku su prisustvovali Sergej Stanišev, predsjednik PES-a, predsjednik Laburističke partije Velike Britanije Dežeremi Korbin, predsjednica Socijalističke partije Bugarske Kornelija Ninova, predsjednik valonskih socijalista Elio di Rupo, kao i brojni lideri i predstavnici partija socijaldemokratske profilacije iz Evrope. Učesnici sastanka usvojili su dokument „Nova agenda za Evropu 2016 – 2019“ koji predstavlja odgovor na izazove s kojima se EU suočava, poput onih u oblasti ekonomije, klimatskih promjena, socijalne dimenzije, mladi, migracija i bezbjednosti, do najnovije krize izazvane rezultatima britanskog referenduma. U pravcu prevazilaženja aktuelnih izazova, PES je istakla potrebu da se proaktivno radi na promovisanju i zaštiti mira, stabilnosti, demokratije i održivog ekonomskog rasta i razvoja. Kad je riječ o suočavanju s izbjegličkom krizom, a imajući u vidu dimenzije i posljedice koje je izazvala, te  činjenicu da ni jedna država EU ne može samostalno da odgovori kvalitetno i efikasno na ovaj izazov, Partija evropskih socijalista je deklaracijom „Deset koraka u rješavanju izbjegličkih izazova“ predložila zajednička rješenja i pozvala na jedinstven evropski odgovor i holistički pristup u rješavanju ovog pitanja.