DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Delegacija DPS-a u posjeti NR Kini

Sa Vang Cao zamjenikom MVP NR KineDelegacija Demokratske partije socijalista Crne Gore koju je predvodio Tarzan Milošević, politički direktor DPS-a, boravila je u sedmodnevnoj posjeti Narodnoj Republici Kini, na poziv Centralnog Komiteta Komunističke partije Kine. U delegaciji su, osim političkog direktora Tarzana Miloševića, bili Branka Tanasijević - poslanica u Skupštini Crne Gore, Dejan Medojević - predsjednik opštine Mojkovac, Abedin Adžović - predsjednik GO Tuzi, Nikola Pešić - predsjednik Savjeta mladih DPS-a i Svetlana Vuković - savjetnica za međunarodnu saradnju u DPS-u.

 

Osim susreta sa visokim zvaničnicima Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, među kojima su najznačajniji bili sa Čaom Vangom zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine, kao i sa zamjenikom Ministra za međunarodnu saradnju u CK KP Kine Džou Lijem. U razgovorima je ocjenjeno da kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Kine postoje sve mogućnosti da dvije države potpunije otvaraju potencijale partnerstva u svim sferama, a posebno u oblastima koje se odnose na afirmaciju ekonomske, naučne, kulturne i sportske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma i investicija. Tokom susreta delegacija je imala priliku da razmijeni mišljenja o modelima unaprijeđenja saradnje. Kako na bilateralnom, tako i kroz multilateralne platforme, kao što je inicijativa 16+1, u svim oblastima od obostranog interesa. Milošević je tokom sastanaka istakao da Demokratska partija socijalista kao najjaca partija u vladajućoj strukturi, vodi politiku otvorenih vrata prema svim političkim subjektima na međunarodnoj sceni, kao i da se zalaže za intenziviranje i unaprijeđenje saradnje u svim oblastima uz puno međusobno uvažavanje partnera, a s ciljem ukupnog društvenog progresa kao i dodatne afirmacije Crne Gore na međunarodnoj sceni.

 

Osim toga, delegacija je imala priliku da se upozna sa najznačajnijim privrednim društvima i kompanijama u Kini kao što su CCCC, Guordian; CORFO i Poli Grupa sa kojima se razmatrala mogućnost saradnje i investiranja u planirane kapitalne projekte u Crnoj Gori, u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede i turizma. Na sastancima su predstavljeni ukupni privredni potencijali Crne Gore.

 

Sa Fu Langom gen dir kancelarije za MO GuangdungDelegacija je u nastavku posjete obišla i provinciju Guangdung i boravila u glavnom gradu Guangdžou gdje se sastala sa Generalnim direktorom odeljenja za međunarodne odnose provincije Guangdung Lang Fuijem.

  

Tokom posjete više puta je ocijenjeno da postoje veliki potencijali za saradnju dvije države, kao i višestruka međusobna komplementarnost, te da će ova posjeta doprinijeti daljem unaprijeđenju međusobnih odnosa i intenzivnijoj razmjeni iskustava imajući u vidu da je Demokratska partija socijalista i u prethodnom periodu dala odlučujući doprinos u rastućoj saradnji dvije zemlje u različitim oblastima, kao i da je najzaslužnija za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore.