DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Igor Lukšić na tradicionalnom skupu lidera država članica UN iz porodice Socijalističke internacionale

Igor luksic 03Potpredsjednik Demokratske partije socijalista dr Igor Lukšić učestvovao je, danas, u Njujorku, na tradicionalnom skupu lidera država članica Ujedinjenih nacija koje pripadaju porodici Socijalističke internacionale (SI).

 

Na sastanku Socijalističke internacionale razmotreno je pitanje doprinosa pokreta SI miru i bezbjednosti na međunarodnom planu i suočavanju sa aktuelnim otvorenim konfliktima. Jedna od tema bilo je i pitanje jednakosti u globalnoj ekonomiji, zbog kojeg je i ustanovljena Komisija Socijalističke internacionale o jednakosti. Današnji skup bio je, takođe, prilika da se definišu dalji pravci djelovanja pokreta kao doprinos obezbjeđivanju globalnog sporazuma o klimatskim promjenama, 2015. godine.  

 

Potpredsjednik DPS-a dr Igor Lukšić ukazao na činjenicu da je protekla godina potvrda da se globalno okruženje ubrzano mijenja, sa novim kompleksnim izazovima, koji predstavljaju prijetnju globalnom miru i bezbjednosti, izdvojivši krizu u Ukrajini, grupaciju Islamska država i virus Ebole. U tom smislu, potpredsjednik DPS-a istakao neophodnost zajedničkog djelovanja i odgovora na navedene prijetnje kako kroz mogućnosti i mehanizme Socijalističke internacionale, tako i u okviru Ujedinjenih nacija. Lukšić je pozdravio nedavno usvajanje Deklaracije u Astani, na sastanku Komiteta SI, kao vida podrške politikama koje pružaju doprinos globalnim naporima koji vode miru, jačanju bezbjednosti i prosperitetu naroda. Osnivanje Komisije SI za jednakost kao značajnog instrumenta za nadgledanje implementacije budućih dugoročnih razvojnih ciljeva i post-2015 razvojne agende u funkciji očuvanja planete i razvoja po mjeri čovjeka je odluka koju takođe pozdravljamo, kazao je potpredsjednik DPS-a Lukšić.