DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Predstavnici partije na studijskom programu u Moskvi

Predstavnici Demokratske partije socijalista, Svetlana Vuković, savjetnica za međunarodnu saradnju u DPS-u i Danilo Drobnjak, predsjednik komisije za informacione tehnologije Savjeta mladih DPS-a, boravili su u Moskvi od 6.-13. oktobra povodom učešća u studijskom Programu koji je organizovala Ruska Federalna Agencija za poslove zajednice nezavisnih država, sunarodnika koji žive u inostranstvu i za međunarodnu humanitarnu saradnju. U Programu su učestvovale delegacije Balkanskog regiona- iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije, koje čine predstavnici mladih privrednih i političkih krugova.

 

U sklopu Programa učesnici su posjetili neke od zvaničnih institucija Ruske Federacije, među kojima su najznačajnije Duma Ruske Federacije, Ministarstvo inostranih poslova, Savjet Federacije i Moskovska gradska Duma, zatim Gasprom, vodeću naftnu kompaniju u svijetu kao i veliki broj ustanova i organizacija koje se bave istraživačkim, analitičkim i naučnim radom, kao što su Institut za strateška istraživanja, Fond za razvoj građanskog društva i Javna komora, itd.

 

U okviru susreta sa predstavnicima zvaničnih instutucija Ruske Federacije, učesnici Programa imali su priliku da razmijene mišljenja o modelima unaprijeđenja saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i Ruske Federacije u svim oblastima od obostranog interesa. Kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Rusije na sastancima je ocijenjeno da postoje sve mogućnosti da dvije države potpunije otvaraju potencijale partnerstva u svim sferama, a posebno u oblastima koje se odnose na afirmaciju ekonomske, naučne, kulturne i sportske saradnje, kao i saradnje u oblasti turizma i investicija.

 

U prilog tome svjedoči izjava Igora Kalabuhova, zamjenika Četvrtog Evropskog Odeljenja koji se bavi pitanjima razvoja odnosa sa zemljama Balkana u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije koji je istakao da dvije zemlje baštine tradicionalno dobre odnose u mnogim oblastima, što se ogleda i u činjenici da je tokom prošle godine nizom događaja obilježeno 300 godina diplomatskih odnosa između Rusije i Crne Gore.

 

Prilikom sastanka u Dumi Ruske Federacije, učesnici su imali priliku da razgovaraju sa Sergejom Željeznakovim, zamjenikom predsjednika Državne Dume. Željeznakov je podsjetio na jedan od strateških prioriteta spoljne politike Rusije, a to je unaprijeđenje saradnje sa svim zemljama Zapadnog Balkana u oblastima koje su od zajedničkog interesa. Sastanku u državnoj Dumi prisustvovao je i A.M.Babakov, specijalni predstavnik Predsjednika Rusije za saradnju sa organizacijama i građanima u inostranstvu koji je ocijenio da je politika Rusije usmjerena ka dostizanju većeg nivoa saradnje u svim oblastima sa zemljama Regiona.

 

Predstavnici DPS-a istakli su da Demokratska partija socijalista kao najjača partija u vladajućoj strukturi, vodi politiku otvorenih vrata prema svim političkim subjektima, kao i da se zalaže za intenziviranje i unaprijeđenje saradnje u svim oblastima uz puno međusobno uvažavanje partnera, a s ciljem ukupnog društvenog progresa kao i dodatne afirmacije Crne Gore na međunarodnoj sceni.