DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Održana COSAC konferencija u Viljnusu: Predstavljeni prioriteti predsjedavanja Litvanije Evropskom unijom

Jovan Martinovic July 2013 02U okviru parlamentarne dimenzije litvanskog predsjedavanja Evropskom unijom, u Viljnusu je danas održan sastanak predsjedavajućih odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije – COSAC.

 

Na konferenciji u Viljnusu učestvovao je poslanik DPS i član Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Jovan Martinović.

 

U okviru parlamentarne dimenzije litvanskog predsjedavanja Evropskom unijom, u Viljnusu je danas održan sastanak predsjedavajućih odbora za evropske poslove nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije – COSAC.

 

Jovan Martinovic July 2013 01

Sastanak je otvorio predsjednik Parlamenta Litvanije Vidas Gedvilas (Vydas Gedvilas) koji je istakao da je ovo prvo predsjedavanje, ne samo Litvanije, već i neke od baltičkih zemalja Unije. Predsjednik Parlamenta je poželio dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici Evropske unije, od koje se očekuje da sa ostalim državama aktivno učestvuje u stvaranju jače i razvijenije Evrope. U nastavku sastanka, skupu se obratio ministar vanjskih poslova Litvanije Linas Linkevičius, koji je istakao da je Litvanija spremna za koordinisanje svih planiranih aktivnosti, te da će prioriteti predsjedavanja biti jačanje EU kao globalnog modela otvorenosti i bezbjednosti, napredak na putu ka zdravijim javnim finansijama i sprovođenje Pakta za rast i zapošljavanje. Evropska socijalna politika kroz integrisanje jedinstvenog tržišta, očuvanje finansijske stabilnosti, ekonomski rast i suzbijanje nezaposlenosti biće takođe u fokusu tokom šestomjesečnog predsjedavanja Litvanije.

 

Na sastanku je učešće uzeo član Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Jovan Martinović koji je poželio uspjeh litvanskim zvaničnicima, ocjenivši da Litvanija ispred sebe ima odgovoran i izazovan zadatak da u ekonomski teškom vremenu za Evropu, koordinira odluke važne za 28 država Evropske unije. U narednom periodu biće usvojen sedmogodišnji budžet, u okviru kojeg će biti definisan i IPA program koji je za Crnu Goru važan sa aspekta korišćenja predpristupnih fondova koji zemljama kandidatima olakšavaju proces političkih i ekonomskih reformi kroz pristupne pregovore. U okviru programskog prioriteta predsjedavanja "Otvorena Evropa" predviđene su aktivnosti na daljem proširenju Unije, Jovan Martinovic July 2013 03što je od posebnog značaja za zemlje koje su u procesu pristupanja, kazao je poslanik Martinović. Za godinu dana pregovora, Crna Gora je otvorila i privremeno zatvorila poglavlja 25 i 26, a usvajanjem akcionih planova za poglavlja 23 i 24 napravili smo iskorak ka otvaranju pregovora za ova poglavlja, čime smo kao država dokazali da smo na dobrom putu da dostignemo visoke standarde Evropske unije. Članstvo Hrvatske će ohrabriti region da ubrza proces evropskih integracija, jer kao nova članica, Hrvatska postaje promoter Zapadnog Balkana u Briselu, a Evropska unija dokazuje da je proširenje uspješna politika.

 

Na sastanku je vođena rasprava i o budućoj evropskoj politici koja će dovesti do jačanja političke i ekonomske pozicije Unije, a u okviru koje je učestvovao potpredsjednik Evropske komisije i komesar za međuinstitucionalne odnose i administraciju, Maroš Šefčović.