DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Istorijat

 

Prvi, osnivački, kongres Demokratske partije socijalista održan je u dva dijela 20. oktobra 1990 i 22. juna 1991. godine. Tačnije, naša stranka je Kongres počela kao Savez komunista Crne Gore da bi u drugom zasijedanju, nakon ankete koja je sprovedena među članstvom ime promijenjenila u – Demokratska partija socijalista Crne Gore. Između dva zasijedanja Kongresa tj. 9. 12. 1990. održani su prvi višestranački izbori u CG. Na ovim izborima Demokratska partija socijalista, odnosno, tadašnji  Savez komunista Crne Gore, osvojio je  83 od ukupno 125 mandata u Skupštini Crne Gore.

Poslije ovog Kongresa uslijedio je niz istorijskih događaja, koji su presudno uticali na živote građana Crne Gore, a samim tim i na Demokratsku Partiju socijalista.

Raspala se SFRJ. Crna Gora je ipak uspjela da očuva unutrašnji mir. Demokratska partija socijalista se zalagala za opstanak druge Jugoslavije, makar dok se građani Crne Gore neposredno ne izjasne da li su za zajedničku državu ili ne.

Na referendumu održanom 1992. godine za opstanak zajedničke države izjasnilo se 95,65 % birača, dok je protiv bilo 8755 ili 3,14 % birača. Na parlamentarnim izborima održanim  1992. godine DPS je osvojila 46 od ukupno 85 mandata. 15. maja 1992. donijet je Ustav Crne Gore. Izabrana je prva višestranačka Vlada u CG. Skupština RCG je donijela deklaraciju o Crnoj Gori kao ekološkoj državi.

Drugi kongres je održan 05. marta 1994. godine, pod motom afirmacije demokratije i očuvanja građanskog mira. DPS se zalagala za mirno, u ustavnoj i demokratskoj proceduri, rješavanje jugoslovenske državne i političke krize. DPS je u ovom periodu uspjela da očuva mir, kao osnovnu pretpostavku razvoja i minimalnu socijalnu sigurnost građana. Na parlamentarnim izborima održanim 1996 DPS je imala 45 od ukupno 71 mandata.1997. godine došlo je do duboke krize u Demokratskoj Partiji Socijalista, koja se završila formiranjem nove partije (Socijalističke Narodne Partije-SNP) od strane bivših članova DPS-a.

 

Novi početak

Treći kongres je održan 31. oktobra 1998. godine. Na ovom Kongresu istaknuta su opredijeljenja DPS za: 1) ZA BOLJI ŽIVOT, kao prvi i najvažniji zadatak svih institucija koje upravljaju državom; 2) ZA MIR, kao uslov razvoja; 3) ZA CRNU GORU, kao zajednički dom svih nas, bez obzira na nacionalnu, vjersku i  političku pripadnost. Na ovom Kongresu je usvojen novi Statut naše partije i partija je reorganizovana po ugledu na moderne evropske partije.   

Na parlamentarnim izborima održanim 1998. godine zajednička izborna lista ''Da živimo bolje- Milo Đukanović'' , sastavljena od DPS, NS i SDP osvojila je 42 od ukupno 78 mandata u Skupštini Crne Gore.

Naš programski kredo 'Da živimo bolje' u suštini smo ostvarili, i pored nepovoljnog ambijenta u kome smo djelovali. Sačuvali smo mir, obezbijedili socijalnu sigurnost i političku stabilnost, povećali stepen međunacionalne tolerancije i povjerenja, uspostavili direktne i čvrste veze sa međunarodnom zajednicom, obnovili odnose sa susjedima. Jedino što nije realizovano iz našeg Programa jeste reafirmacija savezne države, kao zajednice ravnopravnih republika i građana.

Na izborima od 22.aprila 2001. koalicija ''Pobjeda je Crne Gore'', sastavljena od DPS-a i SDP-a  osvojila 36 od ukupno 77 mandata u Skupštini Crne Gore.

Na Četvrtom kongresu, koji je održan 06. oktobra 2001. godine došlo do promjene Programa DPS-a, i kao osnovni kredo naše partije istaknuto je opredjeljenje za DEMOKRATSKU, MEĐUNARODNO PRIZNATU I NEZAVISNU DRŽAVU CRNU GORU. Opredijeljenost za međunarodni subjektivitet nije bila naša opsesija, niti cilj sam po sebi. Vjerovali smo da je to uslov razvoja Crne Gore, evropeizacije crnogorskog društva, i put u društvo razvijenih.

U među-kongresnom periodu DPS je zajedno sa SDP dva puta pobijedila na parlamentarnim izborima: u jesen 2002. godine i takođe, u jesen 2006. godine. Na brojnim vanrednim i redovnim izborima za vlast u lokalnim zajednicama, DPS je najčešće pobjeđivala i  gotovo redovno bila najjača politička partija. Tako DPS u ovom periodu učestvuje u vršenju lokalne vlasti, sama ili sa koalicionim partnerima, u 18 od 21 crnogorske opštine.

Na proljeće 2003. godine, nakon ubjedljive pobjede na izborima, potpredsjednik naše Partije  Filip Vujanović obavlja funkciju Predsjednika Republike Crne Gore u prvom mandatu.

Referendum o državno-pravnom statusu 21. maja 2006. godine potvrdio je opravdanost težnje ka obnovi državnosti Crne Gore kroz politiku koju je Demokratska partija socijalista vodila đuži niz godina. Ostvarili smo pobjedu koju smo čekali punih 88 godina a koja je značila stvaranje nezavisne države Crne Gore. I pored snažnih pritisaka na Demokratsku partiju socijalista da kategorično odbijemo ultimatum Evropske Unije kojim se zahtijeva podrška većine od 55% i da referendum organizujemo po našim pravilima, bili smo uvjereni da je obnova državnosti cilj kome teži većinska građanska Crna Gora. 21. maja 2006. godine građani su pokazali da se može i više od 55%, što je značilo naš veliki uspjeh i pobjedu. Pored ostvarenja nezavisnosti i time otvaranja puta samostalnog vođenja države, referendum je pokazao posebnu vrijednost zbog koje je Crna Gora bila prepoznata u svijetu, posebno kao lider u regionu – multietnički i multivjerski sklad koji predstavljaju temelj našeg društva, u građanskoj Crnoj Gori je dokazao da se ljudi okupljaju oko dobre ideje bez podjela i da se velike političke promjene mogu odviti u demokratskoj proceduri bez konflikata karakterističnim i za utemeljenije demokratske sisteme sa mnogo dužom tradicijom nego na Balkanu. Zbog toga smo u Demokratskoj partiji socijalista smo bili ponosni na ovaj rezultat crnogorskog društva, kojim smo označili početak nove crnogorske istorije.

 

Peti kongres Demokratske partije socijalsita Crne Gore, održan 19. maja 2007. godine, bio je osnov za potvrdu onoga što smo još ranije govorili – da smo nakon stvaranja države odlučno preuzmeli kormilo naše budućnosti iz tuđih u svoje ruke, te da smo sada u mogućnosti da, uz ostvareni, neophodni instrumentarij suverene države, krenemo krupnim koracima ka ostvarenju jasno definisanih nacionalnih interesa i ciljeva a to je evropski kvalitet života za svakog građanina Crne Gore.

 

Nakon Petog Kongresa, uslijedila je još jedna potvrda ranije dobro vođene politike i dobro zacrtanih vizija za budućnost a koja se pokazala na Predsjedničkim izborima 6. aprila 2008. Naš kandidat, dotadašnji Predsjednik Republike Crne Gore, Filip Vujanović, ostvario je ponovnu, ovog puta još ubjedljiviju podršku građana - osvojivši apsolutnu podršku birača, imao veću podršku nego preostala tri kandidata, među kojima dva lidera opozicionih stranaka.

 

Nedugo nakon tog uspjeha, uslijedili su i parlamentarni i lokalni izbori 2009. koji su potvrdili koliko su bila neutemeljena kataklizmična predviđanja protivnika nezavisnosti - 2009. više nije moglo biti nikakve manipulacije te su građani Crne Gore opet dali najveće povjerenje Demokratskoj partiji socijalista. Na ovim izborima, u koaliciji sa Bošnjačkom strankom, Hrvatskom građanskom inicijativom i Socijaldemokratskom partijom osvojili smo 48 od 81 mandata.

 

Zato naša odanost demokratiji ostaje trajna, kao i naša odanost Crnoj Gori. Odanost miru u njoj, tolerantnom životu svih vjera, kultura, uvjerenja, odanost dijalogu i saradnji sa najbližima i čvrstoj integraciji Crne Gore u život moderne Evrope-za bolji život svih građana Crne Gore. Tom cilju su usmjerene sve naše snage, sva naša pamet i sve naše emocije. To je naš program akcije.

 

Šesti Kongres Demokratske partije socijalista Crne Gore održan je 21. maja 2011. godine. Ponovo smo potvrdili našu opredjeljenost da ostanemo i budemo na čelu ukupnih društvenih reformi, zahvaljujući spremnosti da se i sami mijenjamo. DPS će i ubuduće biti na čelu fronta koji će obezbijediti dalje jačanje naše ekonomije, više radnih mjesta, bolji standard svih građana, kvalitetnije usluge u zdravstvu, obrazovanju i kulturi; brže dostizanje evropskih i evroatlantskih ciljeva, kao najboljih garancija perspektivnosti i stabilnosti. Iz Crne Gore će i dalje stizati dobre vijesti i bićemo i dalje uspješna evropska priča sa Balkana. DPS će biti najjača i najuspješnija i dokazana lokomotiva moderne i evropske Crne Gore. 

 

U periodu nakon Šestog Kongresa uslijedio je niz izbornih procesa, počevši od parlamentarnih, održanih 14. oktobra 2012. U ovoj izbornoj trci vođenoj pod sloganom "Naprijed Crna Goro" predvodili smo koaliciju Demokratske partije socijalista sa Socijaldemokratskom partijom i Liberalnom partijom Crne Gore. Nakon održanih izbora, na kojima smo ponovo ustvarili najbolji pojedinačni rezultat kao koalicija sa 39 mandata, sa onima koji dijele naša politička uvjerenja i vizije, a to su u ovom procesu bili Bošnjačka stranka, FORCA i Hrvatska građanska inicijativa (ukupno 5 mandata), formirali smo vlast na državnom nivou.

 

Na predsjedničkim izborima 7. aprila 2013. godine naš kandidat, Filip Vujanović, ostvario je pobjedu, koja je potvrdila povjerenje koje građani imaju prema istaknutom predstavniku naše politike.

 

Lokalni izbori održani su u svim opštinama, uključujući i novoformirane opštine Petnjica i Gusinje, i u većini smo ostvarili uspješnije rezultate, zaključno sa uspjehom ostvarenim u Herceg Novom, gdje smo u decembru 2014. godine nakon više od deceniju, ponovo dobili povjerenje građana u gradu koji je vlast predvođena Socijalističkom narodnom partijom i njenim koalicionim partnerima dovela u zapećak, te zajedno sa građanskom listom Izbor sklopili koaliciju koja će u narednom periodu imati šta da pokaže u ovoj bokeškoj opštini. 

 

 

Sedmi Kongres Demokratske partije socijalista Crne Gore održan je 20. juna 2015. godine, pod sloganom „Novi uspjesi na evropskom putu“. U radu Kongresa učestvovalo je 442 delegata, koji su odlučili da za predsjednika DPS-a ponovo bude izabran Milo Đukanović, da njegov zamjenik bude Duško Marković, a da predsjednik novoformiranog partijskog organa, Političkog savjeta DPS, bude dosadašnji potpredsjednik partije Svetozar Marović. Izabrano je i 139 članova za novi saziv Glavnog odbora, a sedmoro uglednih crnogorskih sportista su aklamacijom izglasani za članove ovog partijskog organa. Takođe, na Kongresu su usvojeni Statut, Program prioriteta i Izvještaj o radu između dva kongresa.