DPS

KLUB POSLANIKA 26. SAZIV


PRATITE SKUPŠTINU UŽIVO


Radule Novović za STAV Pobjede: Halabuka

Radule NovovicU posljednjih nekoliko godina, a naročito mjeseci, crnogorska opozicija, praveći veliku galamu, dižući buku-halabuku, kako bi narod rekao želi da stvori privid bezmalo vanrednog stanja u Crnoj Gori. Pod parolom "što gore, to bolje, odnosno "što gore za građane, to bolje za nas, pokušavaju na svaki način blokirati život građana, odnosno države Crne Gore. 

 

Pogrešna politika

Ovdje, rekao bih, dolazimo do suštine štetnog i pogrešnog djelovanja crnogorske opozicije. Naime, svrha djelovanja i vlasti i opozicije, jeste, u krajnjem, bolji život građana. Pristup, dinamika, prioriteti, mogu se razlikovati između pojedinih političkih subjekata, ali se suština ni u kom slučaju ne smije ugroziti! A suština su mir, stabilnost i razvoj države. Ovo niko, apsolutno niko, ako misli dobro ovoj državi i građanima koji u njoj žive, ne smije dovoditi u pitanje. Osim, ako ne želi da radi protiv interesa svoje države, već sa ciljem ispunjavanja svojih kratkoročnih političkih ambicija. A upravo to radi opozicija u Crnoj Gori, a sve zaogrnuta plaštom tobožnje brige za narod...

Na sve načine se trude da unize Crnu Goru i uspjehe koje, bez sumnje, postiže Vlada, a koji su Crnu Goru, bez ikakve dileme, učinili po mnogo čemu naprednijom zemljom od ostalih država ovog regiona. Ovo je lako provjeriti i lako se u to uvjeriti.

Ne smijemo niko od nas na to nema pravo ugroziti svojim djelovanjem dostignuti nivo kvaliteta života naših građana. Onaj koji to radi obesmišljava svrhu svojeg političkog djelovanja.Srećom, naši građani su dovoljno politički zreli da to prepoznaju i zato većinska Crna Gora ne daje glas opoziciji. Jer kako dati glas onome ko podriva zemlju u kojoj živite. U svakoj prilici i na svaki način! To je besmisleno. Čak je nemoralno. Na žalost, vidimo da već godinama neki pojedinci i neke partije u Crnoj Gori svoju karijeru grade upravo pokušavajući da podrivaju temelje crnogorske države...

Vidimo ovih dana da su neki pojedinci, odnosno partije išli toliko daleko da su predlagali, odnosno izglasavali zakone sa ciljem da se uništi ekonomija države, da se ugrozi funkcionisanje cjelokupnog sistema, a sve samo zbog ostvarivanja sopstvenih političkih ciljeva. Ne smijemo zaboraviti ne tako davnu istoriju, odnosno činjenicu da su lične, uskogrude ambicije političara ili političkih grupacija, dovele do užasnog rata na Balkanu, koji je ostavio dugoročne posljedice u svakom smislu na zemlje koje su u njemu učestvovale.

 

Istorijski primjeri

Ovakve stvari se više ne smiju dešavati. Crna Gora mora ući u novu fazu razvoja demokratije. Moramo u naš politički život uvesti novu dimenziju, odnosno usvojiti je iz zemalja sa dužom demokratskom tradicijom, a to je da se sve može kritikovati, dovoditi u pitanje, ali razvoj države i bezbjednost građana ne, ni po koju cijenu! Uzor, u ovom smislu, htio to neko priznati ili ne, bila je i ostala Demokratska partija socijalista Crne Gore. DPS je uvijek bio spreman i otvoren za polemiku o svim temama, od ekonomije do obrazovanja, ali da ta polemika vodi napretku, da bude konstruktivna, a ne sama sebi cilj.

Može bolje

Država Crna Gora je u ovom smislu sjajan primjer jer crnogorska vlast ni tada, kao ni danas, nije upala u matricu po kojoj državne ciljeve treba podrediti trenutnim i kratkoročnim političkim ciljevima. Ili, što je posebno degutantno, da ne upotrebim neki teži termin, pokušati interese svoje države, podrediti političkim interesima neke druge države. Ljudi koji na taj način obavljaju javne funkcije, koji na taj način doživljavaju politiku osuđeni su, dugoročno, na propast, kad je u pitanju njihov politički angažman. Uostalom, prepuna je istorija takvih primjera...

Sa druge strane, ako nam je orjentir interes države i građana, onda ćemo lako znati kuda treba ići. Hoćemo li se na tom putu često susretati sa raznim preprekama, hoćemo, ali zalagati se za političke ideale koji zemlju vode naprijed, zaista je uzvišena dužnost.

Dakle, neka se opozicionari manu halabuke, stvaranja privida kako je u Crnoj Gori sve crno... Stvarnost ih, ipak, srećom, demantuje. Crna Gora izrasta u jednu modernu evropsku državu, buduću članicu NATO-a, koja je po mnogo čemu jedna od najprivlačnijih za život u ovom dijelu Evrope. Može ona, razumije se, biti bolja, i biće, ali za to se svi moramo potruditi. Ali ne praznim kritikama i halabukom, nego istinskim radom.

Tekst poslanika Radula Novovića objavljen je u rubrici Stav dnevnog lista Pobjeda, 10. aprila 2017. godine