DPS

KLUB POSLANIKA 26. SAZIV


PRATITE SKUPŠTINU UŽIVO


Miodrag Radunović za Pobjedu: Lakše je u bojkot nego ponovo biti poražen

 Miodrag Bobo Radunovic profileZahtjev opozicije da se ponove izbori nema utemeljenja. Očigledno je da naše opozicione kolege ne žele da razumiju da su izbori 16. oktobra završeni u skladu sa zakonom, bez ikakvih značajnijih neregularnosti koje bi dovele u sumnju njihov rezultat kazao je za Pobjedu Miodrag Radunović, šef poslaničkog kluba DPS-a.

On je kazao da su "to potvrdile sve relevantne međunarodne organizacije koje su pratile izbore, ali i međunarodne adrese koje su priznale rezultate.

Nema govora o ponavljanju izbora. Ne možemo svake godine organizovati izbore zato što tradicionalni gubitnici tradicionalno prigovaraju našim pobjedama. Redovan termin za izbore je 2020. godina i to će biti nova prilika da provjerimo šta građani misle o vlasti i opoziciji.

 

Pobjeda: Opozicija, ipak, istrajava u bojkotu parlamenta do ispunjenja svih njenih zahtjeva. Kakve to posljedice može da ima?

Miodrag Radunović: Ako opozicionari smatraju da su glasove biračke javnosti dobili da bojkotuju parlament, da primaju platu a ne dolaze na posao, moraju biti spremni da polože račune onima koji su im ukazali povjerenje da zastupaju njihove interese. O tome najbolje svjedoči stav visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, koja je bila raspoložena da razgovara sa opozicijom, ali isključivo u parlamentu. Dakle, poruka je jasna. Ako bojkotujete parlament, ubrzano se krećete ka političkoj margini.

 

Pobjeda: Kakva je Vaša poruka opozicionim kolegama, u susret glasanju o ulasku Crne Gore u NATO, ali i daljem zakonodavnom radu na putu evropskih integracija?

Miodrag Radunović: NATO i EU dijele iste vrijednosti i principe i članstvo u ovim asocijacijama predstavlja najvažnije spoljnopolitičke ciljeve Crne Gore. Baštineći vrijednosti demokratije, promocije ljudskih prava, unapređivanje vladavine prava, građanskih sloboda i mira, Crna Gora sprovodi političke reforme, primjenjuje demokratske standarde, čime potvrđuje da je sastavni dio evropske civilizacije i velike porodice evroatlantskih naroda. Rizici po bezbjednost nijesu uvijek jasno vidljivi, a vodeći se iskustvima malih država, biti dio velike porodice najbolji je odgovor na brojne savremene bezbjednosne prijetnje. Jasno je da kao dio ovih kolektiviteta imamo garantovan suverenitet, a kao stabilna i bezbjedna destinacija za investicije donijeće Crnoj Gori brojne ekonomske koristi i otvaranje novih radnih mjesta. Kada se u crnogorskom parlamentu bude glasalo o članstvu Crne Gore u NATO, to će biti prije svega test za SDP i Uru, koje podržavaju članstvo naše zemlje u Alijansi. Nema sumnje da će to biti najbolja provjera vjerodostojnosti njihovih programa, jer će se pokazati da li je njihovo zalaganje za članstvo u NATO bilo iskreno ili je zastupanje te ideje bilo samo zarad osvajanja vlasti. Podsjećanja radi, te dvije stranke su uoči izbora najavljivale formiranje vlasti sa evroatlantskim entuzijastima iz Demokratskog fronta, pa se danas s pravom pitamo kada su bili iskreni, onda kada su htjeli u NATO bez DF-a ili sa DF-om. Integracija Crne Gore u NATO i EU je od suštinske važnosti za unapredjenje kvaliteta života naših građana. To je pitanje ko je mora nadvladati partijske interese. Oni koji nijesu u stanju da partijske interese podrede državnim, ne zaslužuju da upravljaju državom.

 

Pobjeda: Kako komentarišete opozicioni bojkot izbora u Nikšiću i ocjene daje zbog toga izborna legitimnost upitna?

Miodrag Radunović: Mi još ne znamo prave razloge zbog kojih opozicija bojkotuje izbore u Nikšiću. Podsjetiću vas da je dio opozicije koji sebe naziva građanskom najavio prekid bojkota parlamenta kada budemo imali pravni epilog onoga što oni kvalifikuju kao "pokušaj državnog udara na dan ^zbora". Kada je specijalni državni tužilac najavio pravno rješavanje cijelog slučaja, oni su umjesto da prekinu bojkot, ušli u novi bojkot, ovog 1 puta izbora u Nikšiću.

Riječ je o kontiI nuiranom sukobu opozicije sa logikom. Podsjećam da su ekspresno formirali vlast u Budvi i Kotoru, iako te iste rezultate ne priznaju na državnom nivou. Dakle, ne samo da je riječ o neodgovornosti i neprincipijelnosti, već i potcjenjivanju pamćenja građana Crne Gore i Nikšića. Naravno, uvijek je lakše bojkotovati izbore, nego na njima nastupiti i ponovo biti poražen. Nema dileme da bi DPS i u konkurenciji opozicije bio apsolutni pobjednik nikšićkih izbora, jer je u proteklih četiri godine Nikšić imao odgovornu i vrijednu ekipu na svom čelu. Zato će 12. marta stićijoš jeđnapotvrđa da u građu pod Trebjesom prepoznaju politiku i ljude koji su najbolji garanti da će se započeto dovršiti, kako bi Nikšić u potpunosti bio ugodno i kvalitetno mjesto za život.


Istrpjeli smo siledžijstvo DF-a zbog ugleda države

 

Pobjeda: Nedavno se dogodio težak incident u skupštinskom holu, kada su poslanici DF-a nasrnuli na Vas i Vaše kolege. Skupština ne sankcioniše takvo ponašanje, osim Etičkog kodeksa koji predviđa simbolične kazne. Kakav je Vaš komentar povodom toga?

Miodrag Radunović: Snaga kojom čovjek podnosi uvredu mjera je njegove unutrašnje zrelosti. Mi smo tog dana u skupštinskom holu istrpjeli bahatost i siledžijstvo "naših nazovi kolega, isključivo zbog ukupnog ugleda naše države i institucije u kojoj radimo, savršeno svjesni da je i to cijena koju moramo da platimo na putu izgradnje države i njenih institucija.

To su slike koje su ukaljale obraz građanske Crne Gore i ostaće trajno svjedočanstvo najvećeg posrnuća crnogorskog parlamentarizma, koje je režirano od onih koji, nažalost, predstavljaju značajan dio crnogorske javnosti.

Na grubost i siledžijstvo smo odgovorili krivičnim prijavama, sa čvrstim uvjerenjem u profesionalan rad institucija sistema. Ali, i iz takvih situacija se uči, pa je u međuvremenu naš poslanički klub formirao radnu grupu za izradu novog etičkog kodeksa Skupštine, pošto postojeći, kao što ste kazali u vašem pitanju, predviđa simboličnu kaznu za nedolično ponašanje poslanika.

 

Pobjeda: Hoće li DPS predložiti uvođenje strožijih sankcija?

Miodrag Radunović: Napravićemo analizu kako to rade parlamenti najprogresivnijih zemalja Evrope, jer je jasno da se korekcije moraju raditi, posebno u pogledu izricanja mjera i kazni koje bi trebale biti i novčane. Naravno, ni to nije garancija da ćete uspjeti da spriječite gubitak samokontrole i nasilnost pojedinaca, ali kao odgovorni i ozbiljni ljudi imamo obavezu prema građanima da institucionalno reagujemo na moralno posrnuće jednog broja poslanika.

(Tekst objavljen u dnevnom listu Pobjeda 6. marta 2017., autorke I. Koprivica)