DPS

Profesionalizacija poslaničke funkcije stremljenje DPS-a

Rajko_Kovacevic_04Portparol DPS-a Rajko Kovačević  u komentaru Nacrta Zakona o sprječavanju sukoba interesa u vršenju javnih funkcija datom "Vijestima" podržao je najavljeno rješenje o  i potvrdio da je Demokratska partija socijalista i do sada stremila da se funkcija poslanika profesionalizuje, ali da se u određenim prilikama nijesu stvorili uslovi za to.

- Pokušavali smo da određenim imenovanjima poslanika koncipiramo tako naš klub. Mislim da kolegama neće teško pasti nova rešenja. Mi smo naredni da postupamo u skladu sa onim što je pozitivna evropska praksa, a to je da poslanici budu profesionalno angažovani na toj funkciji. Poslanici imaju dovoljno posla da se posvete toj funkciji i ono što je pozitivna evropska praksa u radu zakonodavne vlasti svakako će biti urađeno i u našem slučaju - rekao je Kovačević.

Inoviranim tekstom Nacrta Zakona o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javnih funkcija koje je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova predviđeno je da poslanici budu u grupi funkcionera koji shodno važećem zakonu ne mogu biti izvršni direktori, članovi menadžmenta javnih preduzeća i ustanova u državnom i opštinskom vlasništvu, kao i u organima upravljanja i nadzornim organima, što je ranije važilo za funkcionere na pozicijama ministara, sudija, državnih tužilaca i njihovih zamjenika.