DPS

Umjesto ustavnih promjena rješiti otvorena pitanja u oblastima pravosuđa i tužilaštva

Demokratska partija socijalista smatra da bi, umjesto ustavnih promjena, trebalo što prije zakonski riješiti otvorena pitanja u vezi sa većom samostalnošću i efikasnošću pravosuđa i tužilaštva, rekao je poslanik Miodrag Vuković u izjavi agenciji MINA.

Vuković je podsjetio da je Evropska komisija potencirala potrebu boljih normativnih i institucionalnih rješenja kada je u pitanju pravosuđe i tužilačka organizacija u vezi sa njihovom većom samostalnošću kao uslova za veći stepen profesionalnosti i insistiranja da se taj segment vlasti više učini rezistentnim u odnosu na političke uticaje. Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde i Vlada Crne Gore su to prihvatili kao prioritet.

- Napravljen je akcioni plan kojim su predviđeni zahvati u ustavnoj materiji kada je u pitanju način izbora sudija, počev od predsjednika suda, preko pravosudnog savjeta, veće samostalnosti tužilačke organizacije, kazao je Vuković.
ustav_cg
Procjenjuje da su ustavne promjene takve da zahtijevaju duge procedure, bez obzira o kojim članovima se radi. To, kako je dodao, traži dosta vremena, a zahtjevi su hitni.

- Zato je Ministarstvo pravde, da bi se ispunile obaveze iz Mišljenja EK, da bi se povećali samostalnost, odnosno profesionalnost ovih institucija, pristupilo izmjenama i dopunama zakonske, niže normativne regulative kojima su predviđena određena rješenja i pojašnjenje nejasnih stvari, naglašava Vuković. Ustavnim promjenama ne može se odgovoriti obavezama koje imaju ograničeni rok da budu realizovane, a to je jul. Politička odgovornost nas primorava da vidimo da li postoji opravdan, prihvatljiv, kraći i jednostavniji pravno održiv put da bi se odgovorilo zahtjevu međunarodne zajednice, zaključio je Vuković.