DPS

Dio Strategije uopšte nije promijenjen

Igor_luksic_03Prilikom posjete opštini Herceg Novi predsjednik Vlade Crne Gore dr Igor Lukšić upitan da prokomentariše posljednju odluku Vlade Republike Srbije o zabrani izvoza pšenice i brašna, naveo je postojanje primjera loše komunikacije sa Beogradom u posljednje vrijeme. Pored toga, premijer je upitan i da da svoj komentar na protestno okupljanje građana okupljenih putem društvene mreže "Facebook" ispred zgrade skupštine u Podgorici.
"Indikativno je da se na dvije telefonske sjednice Vlade Srbije donose odluke koje imaju implikacije na Crnu Goru u pretpopisnom vremenu - jedno je Strategija, a drugo je odluka o zabrani izvoza pšenice i brašna kojom se krši CEFTA sporazum. Ako želimo dobrosusjedske odnose onda je premijer Cvetković mogao da me kontaktira ili njihov ministar poljoprivrede našeg ministra i izrazi zabrinutost. Mi ćemo se snaći, kao što se snalazimo u mnogim drugim situacijama i na efikasan način sve riješiti. Ta odluka će biti ekonomski bumerang njenim zagovornicima u Srbiji", ocijenio je premijer.
Govoreći o usvojenim izmjenama Strategije Vlade Srbije o odnosima sa Srbima u regionu, Lukšić je poručio da dio Strategije Vlade nije najbolja poruka za izgradnju dobrosusjedskih odnosa. On je kazao da se nadao da su djelimične promjene tog dokumenta znak da se ide u pravcu bolje saradnje i da je "možda jedan previd" uklonjen.

"Dio Strategije nije uopšte promijenjen i govori o aktivnostima koje vode cilju koji je samo izbrisan iz teksta", konstatovao je Lukšić.

Lukšić je apelovao na više dobre volje i komunikacije kako bi se problemi ubuduće lakše rješavali "bez nervoze i dilema koje se neminovno otvaraju kada se takve odluke donose".

Osvrnuvši se i na protestno okupljanje građana okupljenih putem društvene mreže "Facebook" ispred zgrade skupštine u Podgorici, Lukšić je kazao da ga doživljava kao podršku naporima Vlade "da se nosi sa izazovima koje nosi organizovani kriminal i korupcija. On je rekao da, osim što "nije bio najbolje posjećen", skup nije donio ništa novo.