DPS

Vlada Crne Gore izrazila oštar protest Vladi Republike Srbije zbog mješanja u unutrašnje poslove, reagovala i Vlada Republike Hrvatske

VladaCGNa sjednici održanoj 10. marta 2011. godine Vlada Crne Gore ocijenila je da se Srbija svojom strategijom o odnosima sa Srbima u regionu direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore i u potpunoj je suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa. 

Pored oštrog protesta Vlade Crne Gore, iz istih razloga slično je reagovala i Vlada Republike Hrvatske.


Poklanjajući posebnu pažnju pitanjima regionalne saradnje, kao jednom od svojih spoljnopolitičkih prioriteta, Vlada Crne Gore se, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Igor Lukšić, upoznala sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu Vlade Republike Srbije, posebno sa dijelom kojim se definišu odnosi prema Crnoj Gori. Naglašavajući posvećenost daljem unapređenju odnosa i svestrane saradnje sa svim državama u okruženju, što je posebno prepoznato u procesu evropskih integracija Crne Gore u svim relevantnim međunarodnim krugovima, Vlada je konstatovala da bilo koji oblik političkog djelovanja sa strane, koje ima za cilj promjenu ustavnog poretka Crne Gore, kao što je to slučaj sa navedenim dokumentom Vlade Republike Srbije, predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore i u potpunoj je suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa. Izražavajući oštar protest zbog ovakvog oblika miješanja u unutrašnje stvari jedne suverene i nezavisne države, Vlada Crne Gore je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da, u najkraćem roku, prenese ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori zvaničan stav Vlade po ovom pitanju.

 
Inače, reakciju na Strategiju Vlade Srbije prije dvadesetak dana izrazila je i Republika Hrvatska.


U Zagrebu je 21. februara objavljeno da je državni sekretar za politička pitanja Mario Nobilo pozvao tog dana ambasadora Srbije u Hrvatskoj Stanimira Vukičevića i da mu je „izrazio nezadovoljstvo zbog neprimjerene izjave ministra dijaspore u Vladi Republike Srbije Srđana Srećkovića" da će Srbija tražiti da Srbi u Hrvatskoj dobij u status konstitutivnog naroda.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocjenjuje kako svaka izjava koja dolazi od visokih dužnosnika Vlade Republike Srbije, a koja se može dovesri u vezu s agresorskom politikom Slobodana Miloševića, može ugroziti dosad postignutu razinu bilateralnih odnosa između Hrvatske i Srbije. Isto tako, takve su izjave za Republiku Hrvatsku potpuno neprihvatljive,te štete daljnjem razvoju dobrosusjedskih odnosa za koje se zalaže Republika Hrvatska objavljeno je 21. februara u Zagrebu.