DPS

Napredak žena je napredak svih

nada_drobnjakPrenosimo intervju Nade Drobnjak, poslanice Demokratske partije socijalista Crne Gore i predsjednice skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost dnevnom listu "Pobjeda"

 

 

 U susret 8. martu – Danu žena


O ženskim ljudskim pravima, kao i o rodnoj ravnopravnosti, treba govoriti svakog dana i stalno - raditi na promjenama.

Osmi mart je dan koji nas podsjeća na više različitih događaja, koji su se zbili krajem 19. i početkom 20. vijeka kada su promovisane ideje: solidarnost muškaraca i žena, zaštita na radu, zakonsko izjednačavanje pripadnika/ca oba pola, ukidanje trgovine bijelim robljem, zaštita djece, kao i da se u slavu pokreta za pravo glasa žena - uvede ženski praznik.

„Praznik“

Kako se onda dogodilo da se zaboravi da je ono što žene danas uživaju kao „prirodna“ prava, rezultat borbe žena kroz vjekove? Kako se dogodilo da se ovaj praznik pretvori u „paradu pijanstva i kiča“?

- U Crnoj Gori će, i ove godine, sindikalne organizacije dati poklone svojim članicama, majke, bake, tetke, strine... će, takođe, dobiti poklone... Mobilni operateri će dati izvještaje o velikom broju poslatih SMS poruka (neće pomenuti svoju zaradu). Biće „slavljenička“ atmosfera. A, žene će i tog dana, kao i svakog drugog, imati obaveze i na poslu i u porodici. Vlasnice cvjećara tog dana će imati veću zaradu. Ipak, konkretan doprinos ženskom preduzetništvu - ističe gospođa Drobnjak.

Sigurno je da će institucionalni mehanizmi za postizanje rodne ravnopravnosti i nevladine organizacije koje se bave pitanjima ženskih ljudskih prava tog dana govoriti o potrebi prevazilaženja prepreka za postizanje rodne ravnopravnosti i postizanja većeg nivoa uživanja ženskih ljudskih prava. Ipak, ako nema boljih uslova za ravnopravan život žena i muškaraca i preuzimanja zajedničke odgovornosti u svim oblastima - stanje se neće suštinski promijeniti.

Praksa

U Crnoj Gori zakonodavno-pravni sistem počiva na potpunoj ravnopravnosti muškaraca i žena, ali praksa pokazuje da je prisutno tradicionalno shvatanje ženinog mjesta i uloge u društvu koje se, još uvijek, reprodukuje i uzrokuje neravnopravnost. Saradnja, razmjena iskustava i ideja su važni u postavljanju standarda ponašanja i otvaranja novih mogućnosti. Kada se ti standardi promijene, kada dođe do kvalitetne preraspodjele obaveza i odgovornosti između muškaraca i žena u porodici i društvu, kada promijenimo tradicionalni kulturni kontekst moći ćemo da govorimo da su žene uvažene 365 dana u godini, a ne samo 8. marta.

Zato, o ženskim ljudskim pravima, kao i o rodnoj ravnopravnosti, treba govoriti svakog dana i, što je značajnije - raditi na promjenama svakog dana. A 8. marta je dobro da se provjeri stepen tih promjena. Takođe, ne treba zaboraviti poruku Rezolucije Generalne skupštine UN : „Napredak žena je napredak svih“.

Mediji u ovom procesu imaju važnu ulogu. Neophodno je da Crna Gora dobije savremeni časopis za žene. Nepostojanje časopisa pokazuje koliko je pitanje ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti važno ljudima koji kreiraju i finansiraju medije u Crnoj Gori - kaže gospođa Drobnjak.

Kada promijenimo tradicionalni kulturni kontekst moći ćemo da govorimo da su žene uvažene 365 dana.