DPS

Atak na ustavnu organizaciju suverene države

 

miodrag_vukovic_01Komentarišući za Slobodnu Evropu pravni aspekt strategije Vlade Srbije prema srpskom pitanju u Crnoj Gori i zahtjev da Srbi u Crnoj Gori budu označeni konstitutivnim narodom, visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocjenjuje besmislicom koja bi mogla imati teške i pogubne posljedice. Očigledno neko u Vladi Srbije ne poznaje čak ni elementarne pravne kategorije. U Crnoj Gori žive različiti narodi ali je ona građanska država. Dakle, suverenitet pripada građanima i Srbija ne može, niti Vlada svojim deklaracijama, rezolucijama, odlukama, zaključcima punim nacionalnog kvazi patriotizma da to mijenja", kazao je Vuković za Slobodnu Evropu.

Problematično je što dio srpske političke elite ne shvata da je u Crnoj Gori konstitutivnost obezbjeđena jer svi narodi koji žive u Crnoj Gori čine tu konstitutivnost, a u pravnom smislu nosilac pravnog suvereniteta je građanin bez obzira kako se nacionalno izjašnjava, kaže Miodrag Vuković, odbacujući mogućnost ustavne reorganizacije Crne Gore.

"Srbija je država srpskog naroda i ostalih ravnopravnih građana. To niko nikome nije mogao nit će moći objasniti. Kažem, sa pravnog stanovišta ovo je atak na ustavnu organizaciju jedne suverene države na šta treba energično upozoriti. I oni su svjesni da tu ništa ne mogu uraditi.