DPS

Rajko Kovačević za Pobjedu - Popis je redovan državni posao

Popis je redovan državni posao koji treba da rezultira skupom objektivnih i pouzdanih podataka koji treba da posluži značajnom broju drugih subjekata u društvu za donošenje svojih odluka. Ovo bi, svim političkim partijama u Crnoj Gori, trebalo da bude osnova za ponašanje i djelovanje u pretpopisnom periodu i to je sa stanovišta ponašanja DPS Crne Gore aksiom.

Postavljam pitanje, kome eventualno iskrivljena slika rezultata popisa, u narednih deset godina može biti od koristi sa aspekta odlučivanja i planiranja daljeg demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore? Popis ne treba da rezultira partijski poželjnom, već objektivnom slikom Crne Gore po svim pitanjima.

Nažalost, dio političkih partija i to svojim aktivnostima pokazuju, popis ne sagledava kao statistiku, već kao predizbornu kampanju u kojoj potencirajući važnost odgovora na identitetska pitanja misle da mogu „izvojevati“ ljepšu sliku sopstvenog političkog rejtinga. Otprilike, partija jednako broj onih koji se u nacionalnom smislu osjećaju kao moje rukovodstvo i jezik kojim govore zovu baš kao moj predsjednik. Nešto slično kao kada su iz Maina 2003.godine poručivali da je onaj ko se ne piše kao Srbin direktno protiv Srbije.

Popis je, ponavljam, važna statistika koja ni u kom slučaju ne može od opozicije napraviti vlast ili od nezavisne države region i to je činjenica koja je svima jasna, ali iz pomenutih politikantskih motiva ne i jasno prihvaćena.

Nametanje odgovora građanima ne ide u prilog ni stvaranju ambijenta primjerenog državi koja želi da afirmiše najviše demokratske i evropske vrijednosti, a koji gotovo sve političke partije bez ostatka imaju u svom programu.

                DPS Crne Gore će učiniti sve da se zaštiti pravo svih ljudi u Crnoj Gori na slobodno izjašnjavanje o svim pitanjima popisa jer je to jedini način da dobijemo relevantne i objektivne podatke, kao i da se pred unutrašnjom i međunarodnom javnošću legitimišemo kao država vrijedna statusa zemlje kandidata i budućeg člana evropske unije. Svaki drugačiji pristup je direktna opstrukcija napora usmjerenog ka tom cilju.

                DPS Crne Gore poziva sve građane bez obzira kako se u nacionalnom smislu osjećaju ili kojim jezikom smatraju da govore, da na predstojećem popisu to jasno i iskažu, da ne dozvole da ih bilo ko u tome omete ili spriječi. Ne postoji nijedan razlog da to tako ne učine i time jasno stave do znanja da su manipulacije kojima se služe određene političke i parapolitičke strukture u Crnoj Gori, ne bitno iz kojih centara koordinirane, providne i neprihvatljive.