DPS

Pismo Andersa Fogha Rasmussena Milu Đukanoviću

Povodom povlačenja sa državnih funkcija predsjedniku Demokratske partije socijalista Crne Gore Milu Đukanoviću pismo je uputio generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

 

NATO

GENERALNI SEKRETAR

Anders Fogh Rasmussen

 

19.januara 2011.

 

Poštovani Milo Đukanoviću,

 

Vaše povlačenje sa funkcije premijera Crne Gore me je navelo da Vam pišem kako bih pozdravio posvećenost Crne Gore evro-atlantskoj integraciji, što ste demonstrirali tokom mnogo godina.

 

Vi ste igrali jednu od ključnih i centralnih uloga, kako u ostvarenju nezavisnosti Crne Gore, tako i u usmjeravanju zemlje na stabilan kurs ka članstvu u NATO i EU.

 

U kratkom periodu od referenduma 2006. Crna Gora je ostvarila izuzetan progres u izgradnji institucija i svoje međunarodne reputacije. Vaša zemlja je primjer multietničnosti, dobrosusjedstva i saradnje u regionu Zapadnog Balkana; sada ona takođe daje svoj doprinos međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti, između ostaloga i kroz svoj doprinos ISAF-u u Avganistanu.

 

Vi bolje od ikoga znate da značajne reforme i mnogi izazovi još predstoje. Što se tiče NATO-a, implementacija prvog Godišnjeg nacionalnog programa je sljedeći korak koji treba preduzeti. Imam puno povjerenje da će političari, diplomate i Vojska Crne Gore nastaviti da u tom cilju aktivno sarađuju sa NATO-m.

 

Znam da se nijeste povukli iz crnogorskog političkog života i radujem se Vašoj daljoj podršci naporima vaših zemljaka u približavanju Crne Gore članstvu u evro-atlantskim institucijama.

 

  Iskreno Vaš

  Anders Fogh Rasmussen