DPS

Povlačenje predsjednika Đukanovića sa mjesta Premijera

milostavka

Na redovnoj godišnjoj konferenciji održanoj 21. decembra 2010. godine u Vili "Gorica", predsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović, saopštio je svoju odluku o povlačenju sa funkcije predsjednika Vlade Crne Gore. U nastavku donosimo dio izlaganja predsjednika Đukanovića povodom odluke o povlačenju sa mjesta predsjednika Vlade Crne Gore.

 

 

 

"Dame i gospodo,

 

Želim da vas obavijestim da sam donio odluku da se povučem sa funkcije predsjednika Vlade Crne Gore.

 

Ova moja odluka nije iznenadna, ni ishitrena, i nije donesena, kako to tvrde neodgovorni pojedinci iz njima svojstvenih razloga, ni pod čim pritiskom, ni iznutra, ni spolja. Dugo sam, dvije decenije, bio na najodgovornijim državnim funkcijama u izvršnoj vlasti. Povukao sam se nakon uspješnog referenduma 2006. godine i redovnih izbora održanih u jesen te godine, poslije ubjedljive pobjede koalicije za Evropsku Crnu Goru. Splet objektivnih, dobro poznatih okolnosti, učinio je da početkom 2008. godine ponovo dođem na čelo Vlade. Danas, kada je Crna Gora stabilna zemlja, koja je izašla iz recesije, kada je postala kandidat za članstvo u EU, kada se nalazi u predvorju NATO, prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu i važan faktor regionalne stabilnosti, stekli su se uslovi za moje povlačenje iz izvršne vlasti. Procijenio sam da je vrijeme da se i ovim mojim ličnim činom stvore uslovi za promjene na čelu Vlade, bez ikakvih potresa i posljedica po dalji uspješan unutrašnji razvoj i evroatlantski put Crne Gore.

Time ćemo potvrditi da Crna Gora ima kadrovskih kapaciteta za vršenje najodgovornijih poslova u zemlji, u skladu sa strateškim prioritetima unutrašnje i spoljne politike, koji ostaju nepromjenjivi.

Čini mi se da je za ove dvije decenije Crna Gora preskočila vjekove. Od kada sam 15.II 1991.godine došao na čelo Vlade, u najtežim godinama u novijoj crnogorskoj i jugoslovenskoj istoriji, proživjeli smo vrijeme kada se, takoreći, nije znalo šta donosi svaki novi dan. Ponosan sam na to što sam bio u vrhu vlasti koja je doprinijela da se očuva mir u Crnoj Gori u vrijeme velike jugoslovenske tragedije, da se učvrsti multietnički sklad, da se sačuva Crna Gora od masovnih pogibija i razaranja u vrijeme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999.godine, da zemlja napravi demokratski zaokret, da se povrati lično, nacionalno i državno samopouzdanje i dostojanstvo, i na demokratski sprovedenom referendumu 2006.godine po prvi put u istoriji ne samo Crne Gore, već i Balkana, bez potresa, obnovi država koja je zauzela svoje časno mjesto u regionu, u Evropi i svijetu, danas kao najmladja članica Ujedinjenih Nacija, Savjeta Evrope i brojnih drugih medjunarodnih organizacija. Sve do sticanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji i otpočinjanja prvog Godišnjeg ciklusa u okviru NATO programa MAP. To su fakta, koja ni najžešći kritičari ne mogu opovrgnuti. Vjerovatno su se neke stvari mogle raditi drugačije, bolje i brže, kao što to uvijek biva i u životu pojedinca, a i u politici svake države. Medjutim, mogu reći da iz izvršne vlasti, čiste savjesti i uzgidnuta čela odlazim zadovoljan onim što sam sa svojim timom uradio, posebno ponosan na podršku i uvažavanje većinske javnosti u Crnoj Gori, koje sam doživio obavljajući najodgovornije državne funkcije. Takodje, na priznanja, pomoć i podršku na koje sam nailazio na najvišim evropskim i svjetskim adresama. Ne mogu naravno, ustvrditi da je to što sam radio bilo najbolje što je Crna Gora mogla dobiti u prethodnih 20 godina. Ali, mogu da je to najviše i najbolje što sam znao i mogao i sa besprijekorno čistom posvećenošću državi u kojoj živim i narodu kojem pripadam.

Naravno, sve što sam radio, podložno je sudu javnosti, sudu istorije, danas i sjutra. Ostajem u mojoj Crnoj Gori i kao političan čovjek u vrhu DPS da se profesionalno bavim nekim mirnijim poslovima, uvjeren da ću se zajedno sa njenim građanima još dugo radovati njenom usponu i prosperitetu."