DPS

Crna Gora EU kandidat

cgdoEUzvjezdiceEvropski Savjet i formalno je na današnjoj sjednici održanoj u Briselu dodjelio Crnoj Gori status države kandidata za Evropsku Uniju.

Predsjednik Evropskog Savjeta Herman Van Rompuy saopštio je odluku Savjeta na konferenciji za novinare u Briselu nakon održane sjednice. Ova odluka uslijedila je nakon što je Evropska Komisija 6. novembra 2010.  dala pozitivno mišljenje o aplikaciji Crne Gore za članstvo u Evropskoj Uniji.

Komentarišući vijest, ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je: "Ovo je veliki uspjeh i veliki dan za našu malu državu. Ovo je nagrada za Vladu Cnre Gore, Skupštinu, državnu upravu i opoziciju, civilni sektor, i, iznad svih, za građane Crne Gore koji svoju budućnost vide u okviru Evropske Unije". Takođe je dodao da ova odluka nije samo ohrabrenje za Crnu Goru, nego i za region u cjelini.

Ministar je naglasio da Crna Gora ima razloga za slavlje, ali da nema previše vremena za to.

"Status zemlje kandidata je samo kvalifikacioni za Evropsku trku. Pokretanje pregovora o pristupanju Evropskoj Uniji će obilježiti početak trke. Mi moramo neprestano raditi u međuvremenu i mobilisati čitavu crnogorsku inteligenciju za evropski nastup" - rekao je Roćen.Važni datumi u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji: 

 - 21. maj 2006 – Referendum o nezavisnosti Crne Gore - 55.5% glasova u korist nezavisnosti. 
15. oktobar 2007 – Potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom (SAA) u Luksemburgu. 
-  1. novembar 2007 – Delegacija Evropske Komisije u Podgorici počinje sa radom. 
14. novembar 2007 – Skupština Crne Gore ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Interim sporazum i sporazume o viznoj facilitaciji i readmisiji. 
-  1. januar 2008 – Interim sporazum o trgovini i pitanjima vezanim za trgovinu, kao i sporazumi o viznoj facilitaciji i readmisiji stupaju na snagu.  
-  15. december 2008 – Crna Gora predaje aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji. 
-  23. april 2009 – Evropski Savjet poziva Komisiju da da svoje mišljenje o crnogorskoj aplikaciji.
22. jul 2009, Podgorica – Evropska Komisija uručuje Crnoj Gori Upitnik Vladi Crne Gore. Crna Gora dostavlja svoje odgovore i dodatne odgovore na Upitnik 9.     decembra 2009 i 12. aprila 2010. Odgovori na Upitnik su dostupni na web adresi: www.questionnaire.gov.me  
-  30 novembar 2009 – Savjet Evropske Unije dodjeljuje bezvizni režim za građane Crne Gore.
1. maj 2010 – The Stabilisation and Association Agreement enters into force, after being ratified by all 27 Member States 
-   9. novembar 2010 – Evropska Komisija daje pozitivno mišljenje o aplikaciji Crne Gore za članstvo u Evropskoj Uniji.