DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Goran Jevrić: Parlamentarni izbori 2012. godine potvrdili rast povjerenja građana Crne Gore u DPS i lidera Mila Đukanovića

Goran-JevricWebParlamentrani izbori 2012.godine su potvrdili autoritet koji u Crnoj Gori ima vladajuća Evropska koalicija i njen lider Milo Đukanović, predsjednik DPS-a, jer ne samo da smo ponovo pobijedili na parlamentarnim izborima, već smo u odnosu na izbore 2009.godine dobili veću podršku građana za 13.684 glasa ili za oko 8,13%.

 

 

Crna Gora je možda jedina država i van regiona zapadnog Balkana, koja je uspjela da se bez većih ekonomskih potresa izbori sa kriznim situacijama tokom prethodnih godina koje je dominantno kreirala globalna ekonomska kriza.

Ne želim konstatovati da je sve u redu ili da nemamo problema. Ali, ne treba zanemariti činjenicu o ostvarenim rezultatima, sprovedenom antikriznom programu mjera, otvaranju novih radnih mjesta i očuvanju stepena nezaposlenosti na oko 11%, dok se u regionu i nekim državama  EU taj podatak kreće iznad 20%.

 

Stoga, ne treba nikoga da čudi što su građani CG prepoznali  rezultate Vlade CG, pa su svojim odnosom i na ovim izborima  jasno prepoznali da je Evropska koalicija koju većinski čini DPS, jedini sposobni  da donose pravovremene i odgovorne odluke u cilju očuvanja ekonomske i političke stabilnosti u našoj državi, a samim tim i većeg kvaliteta životnog standarda građana Crne Gore.  Sa druge strane, treba samo pogledati kakvi su ekonomski pokazatelji zemalja u regionu u vezi  visine prosječnih plata, penzija i drugih socijalnih davanja, koliko je desetina ili stotina hiljada radnika u tim državama ostalo bez posla zbog  posledica globalne ekonomske krize koja je zahvatile njihove privredne subjekte, pa samim tim i državnu administraciju.

 

Zahvaljujući političkoj stabilnosti u CG, zahvaljujući politici Vlade CG, DPS-a i naših koalicionih partnera – to, na sreću građana, nije slučaj i sa Crnom Gorom.

Sjetimo se izborne noći...sjetimo se slavodobitnih hvalospjeva nekih opozicionih političara koji su proglašavali pobjedu i sigurnu političku većinu na osnovu koje će formirati novu Vladu Crne Gore(?).

 

 

Rezultati parlamentarnih izbora 2006-2012Analizom rezultata parlamentarnih izbora 2012.godine, neophodno je konstatovati da je 32.816 građana više glasalo u odnosu na 2009.godinu, dok je sa druge strane ove godine  bilo 13.123 u odnosu na 38.523 rasutih glasova na paralmentarnim izborima 2009.godine. To znači, da je ove godine 58.216 glasova više „učestvovalo“ u izbornom procesu u odnosu na tri ipo godine ranije održanim parlamentarnim izborima. Tako povećana izlaznost je samo potvrdila autoritet državnog rukovodstva, crnogorske Vlade i vladajućih političkih partija koje su uprkos nezapamćenom „medijskom teroru“ i skoro svakodnevnom fabrikovanju aferističkih vijesti uspjela na ovim izborima dobiti većinsku  podršku od 181.974 građanina, što predstavlja rast za 13.684  ili 8,13%. Nevjerovatno sa koliko „površnosti“ pojedini, opoziciono nastrojeni, analitičari izvlače iz konteksta pokazatelje kako bi ukazali na samo njima znan poraz DPS-a i EK CG, jer kada im odgovara pozivaju se na broj osvojenih poslaničkih mandata u državnom parlamentu, a kada im sa druge strane taj podatak ne odgovara, onda se pozivaju na broj osvojenih glasova na parlamentarnim izborima.

 

 

Dakle, posmatrajući izborne rezultate DPS-a i koalicionih partnera uočava se da je EK (DPS-SDP) 2006.godine osvojila 164.737 glasova ili 41 poslanički mandat. Tri godine kasnije, 2009.g. EK (DPS-SDP-BS-HGI) je osvojila 168.290 glasova ili 48 mandata. Na parlame-ntarnim izborima 2012.godine EK (DPS-SDP-LP) je osvojila 165.380 glasova ili 39 mandata, a kada računamo osvojene glasove HGI i BS koji su 2009.godine bili koalicioni partneri EK, može se konstatovati da je na izborima 2012.g. EK(DPS-SDP-LP) zajedno sa BS i HGI osvojila ukupno 181.974 glasa ili 43 mandata. Sasvim je jasno da za ozbiljnu analizu izbornih rezultata ne mogu samo biti posmatrani osvojeni mandati u Skupštini CG, jer je na ovim izborima EK, zajedno sa BS, HGI osvojila 13.684 glasa više u odnosu na parlamentrane izbore 2009.godine, a sa druge strane zahvaljujući često pominjanom D’ontovom količniku dobila pet poslaničkih mandata manje. Nijesam primijetio da je neko od opozicionih političara ovog puta javno sugerisao, kako su to ranije saopštavali: „kako D’ont nije pravedan, kako forsira vladajuću koaliciju i kako je to još jedan od faktora zahvaljujući kom DPS pobjeđuje na izborima“. Želim konstatovati da je upravo zahvaljujući politici DPS-a i koalicionih partnera SDP-a, LP, BS, HGI, DUA u Crnoj Gori u prethodnom periodu sačuvana ne samo ekonomska, već i politička stabilnost. Crna Gora je sačuvala mir na svojoj teritoriji i pomogla svima kad im je pomoć zatrebala: sjetimo se egzodusa preko 120.000 građana Kosova  kojima je Crna Gora pružila utočište, sjetimo se u kakvim smo ekonomskim, „inflatornim“ uslovima živjeli dok Vlada CG nije donijela odluku i uz podršku SR Njemačke i ostalih međunarodnih partnera prvo uvela njemačku marku, a potom i euro kao zvanično crnogorsko platežno sredstvo, sjetimo se uspjeha na planu euroatlanskih i evropskih integracija i svih ostalih postignutih rezultata zahvaljujući kojima se Crna Gora od strane najuticajnijih i najznačajnijih globalnih  političkih adresa naziva „ZEMLJOM DOBRIH VIJESTI SA BALKANA...!“.

 

Rezultati ovih izbora i odličan izborni rezultat Evropske koalicije je ponovo skrenuo pažnju na Crnu Goru koja je još jednom mudrom odlukom građana ponovo sačuvala političku stabilnost, kao najvažnijeg preduslova za postizanje ekonomske stabilnosti.

 

Pa zar i nikšićki postizborni politički cirkus nije dokaz „šta bi bilo kad bi bilo“ da se opozicioni političari pitaju o važnom državnim pitanjima. Crnoj Gori, u tom slučaju, ne bi  trebala globalna ekonomska kriza da zaprijeti problemima...

 

To birači znaju i zbog toga glasaju za DPS i Mila Đukanovića kao garanta i političke i ekonomske stabilnosti Crne Gore, jer znaju da jedino DPS i njen predsjednik mogu odgovorno upravljati Crnom Gorom, pogotovo u ovom trenutku kada pred izazovima globalnih ekonomskih posledica pokleknu i pojedine članice EU, mnogo veće i ekonomski bogatije države od Crne Gore.

 

 

Goran Jevrić, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore

COMMENTS_LIST_HEADER   

 
0 # Žarko 30-12-2014 20:05
Bravo dobro zboriš, i dobro je što si zapazio kako bi bilo kad bi bilo na prijeru Nikšića. Ne treba se opuštati nego punom parom naprijed, Crna gora u svemu prednjači ispred zemalja iz okruženja tako treba nastaviti ja vam želim da izdržite Crnogorci su sa vama.pozdrav brate.
BUTTON_REPLY | BUTTON_REPLY_WITH_QUOTE | BUTTON_QUOTE
 

Dodaj kometar


Sigurnosni kod
Osvježi