DPS

  • Facebook Page: 178671462179370
  • Twitter: DPSCrneGore
  • YouTube: sigurnoDPS
  • External Link: dps.me/index.php?format=feed&type=atom

Goran Jevrić: Šta je nacionalni interes?

Goran-JevricWebBlog Gorana Jevrića, člana Izvršnog odbora DPS Crne Gore

 

Crna Gora je zemlja dobrih vijesti sa Balkana i to ne po ocjeni domaćih analitičara, već su to konstatacije saopštene sa najodgovornijih i najvažnijih globalnih političkih i ekonomskih adresa. Zar jedna mala država, kao što je Crna Gora, može dobiti kvalitetniji epitet od tog? I to još na prostoru gdje se neprestano vode diskusije, jer dijaloge mnogi ne prihvataju kao model za rješavanje naših izazova. Crna Gora, kao mali ekonomski sistem, svoju održivu ekonomsku budućnost može kreirati isključivo u okviru sveopšte otvorenosti prema svijetu. Bilo da je riječ o političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, sportskoj, obrazovnoj,..

 

Treba se zapitati šta bi bilo od crnogorskih sportskih velikana, kada bi se isti iskljucivo takmičili u crnogorskim fudbalskim, košarkaškim i drugim ligama?

 

 

Treba se zapitati koja znanja bi sticali crnogorski studenti, ako bi im predavali profesori koji nikada nijesu imali bilo kakvo inostrano naučno iskustvo u razmjeni akademskog znanja i ideja? Pa čak i ako je riječ o “najpametnijim” profesorima sa kupljenim papirom o sopstvenoj pameti…

 

Upravo zbog takvih principa, Crna Gora sa uspjehom gradi održivi ekonomski sistem, koji se zasniva na otvorenosti i prije svega privlačenju SDI i inostranih partnera. Naš nacionalni interes, program Vlade Crne Gore, program DPS-a Crne Gore je isključivo posvećen kreiranju i uspostavljanju takvog društvenog i ekonomskog ambijenta koji će omogućiti građanima Crne Gore kvalitetniji životni standard. Zbog toga je Crna Gora zadnjih decenija lider, ne samo u regionu, po privlačenju respektabilnih inostranih partnera i investitora iz zemalja EU, SAD, ali i istoka Evrope i Azije.

 

Prosto je nevjerovatno kako jedna mala država uspijeva da bude toliko privlačna globalnim investitorima? Sviđalo se to opozicionim gubitnicima ili ne, ali se činjenice ne mogu izmijeniti. Bez obzira na poslednja izvlačenja iz konteksta stavova predsjednika DPS-a  Mila Đukanovića, koji je precizno saopštio da “u Tivtu imamo investitora koji je najveći svjetski proizvođač zlata ( Porto Montenegro), na Svetom Stefanu imamo najveći svjetski tirustički brend (Aman), dok je u privatizacionom procesu KAP-a  partner bio, tada, najveći proizvođač aluminijuma na svijetu“.

 

Za neke zavisne medije to su samo “ tri tačke “… Za vječite gubitnike iz opozicije to su sve koruptivne priče, afere, …jednom riječju problem koji treba riješiti “tjeranjem” istih iz Crne Gore.

 

Smatram da je neophodno jasno saopštiti da to nijesu naši nacionalni interesi!

 

Ali , sa druge strane – kada su opozicioni političari i neki medijski tajkuni poslednji put vodili računa o nacionalnim interesima? Da li je nacionalni interes bio pozivanje da se odloži Referendum o obnovi crnogorske nezavisnosti koju je zagovarao dopisnik nekih “nazovi novina” čiji vlasnici su bili vođe srbijanskog podzemlja? Da li je nacionalni interes bio pozivanje sa podgoričkog trga da niko iz inostranstva ne ulaže novac i tako otvara nova radna mjesta u Crnoj Gori, što je zagovarao poluvojvoda čiji je jedini interes da bude redovno pozivan na beogradski kanabe, ali mu ni to, u poslednje vrijeme,  ne polazi za rukom? A taj isti poluvojvoda poslednjih dana saopštava crnogorskoj javnosti da će nakon pobjede na lokalnim izborima u Tivtu (kao i nakon svih njegovih dosadašnjih pobjeda) Crnu Goru “povratiti na staro” i učiniti je” ponovo” srpskom državom!

 

Zaista me interesuje, ako je u Crnoj Gori nedemokratska vlast, ako u Crnoj Gori nemamo ambijent u kom se dobro i bolje živi nego u neposrednom okruženju – zašto navedeni opozicionari sopstvenoj državi ne odu da žive u neke druge države, u kojima “ teče med I mlijeko”? Pa Kosovo prosto vapi za onima koji su štrajkovali glađu zbog proglašenja nezavisnosti, a krijući” jeli masne bureke”, po priznanju bivšeg, najbližeg saradnika.

 

Nacionalni interesi Crne Gore nijesu na prodaju.

 

Vlada Crne Gore i DPS po tom pitanju neće trgovati ni sa kim, a najmanje ne sa gubitnicima sa opozicione političke scene, koji za jedini cilj imaju da Crna Gora ekonomski propadne i da time dokažu opravdanost njihovih propalih političkih projekata utapanja Crne Gore u susjednu nam državu.

 

Želim ovdje podsjetiti na 1996. g. kada je tadašnji predsjednik Vlade saopštio da je Crna Gora dostigla svoju ekonomsku nezavisnost i održivost i da više nikada svoju sudbinu i kvalitet života građana Cne Gore neće podrediti interesima drugih država, te da nam nikada više neće trebati pomoć raznih fondova za nerazvijene i nesposobne…

 

Takođe, želim i podsjetiti na jedan dokument koji je Vlada Crne Gore usvojila prije manje od desetak godina, a riječ je o AGENDI EKONOMSKIH REFORMI. Tih godina smo imali samo oko 30-tak miliona eura SDI. Agenda je projektovala rast SDI na oko 90 miliona e-dakle za oko 3 puta više, a za dežurne kritičare i protivnike crnogorskog progresa je to bio spisak pustih želja! Međutim, važno je istaći da ne samo da je ispunjen cilj iz Agende, već je ostvaren rast SDI od preko 10 puta, i to danas zaboravljavaju i ne žele istaći svi ti nezavisni analitičari i opozicioni prvaci.

 

Logo_DPS_StatutoryEkonomski rast je tokom navedenog perioda imao svoj uzlazni trend, da bi se najveći benefiti ostvarili, a što je bilo i za očekivati, nakon obnove nezavisnosti države Crne Gore. U period od 2007-2009.g. , dakle do početka svjetske (prvo finansijske, pa zatim i ekonomske) krize, u Crnoj Gori su plate u Crnoj Gori  porasle za skoro 100%, penzije takođe, koje se svo vrijeme veoma uredno izmiruju, uz rekordan pad nezaposlenosti u Crnoj Gori koji je bio na nivou najrazvijenijih država u EU.

 

Ne bi bilo korektno sve zasluge pripisivati sebi, bez obzira što to jeste bio program Vlade Crne Gore i Program DPS Crne Gore, jer bez priliva SDI mi ne bi ostvarili ciljeve našeg Programa i dostizanje ekonomskog progresa, u koji je vjerovala većina građana Crne Gore. Naša Vlada i koalicioni partneri su uspješno kreirali ekonomski ambijent koji je garantovao ekonomsku i političku stabilnost Crne Gore. Zahvaljujući toj stabilnosti i resprektabilnim rezultatima Crne Gore i na ekonomskom i na političkom planu, u Crnoj Gori postoje ozbiljni investitori iz Italije, Austrije, Njemačke, Norveške, Grčke, Mađarske, Rusije,… Upravo izgrađen partnerski odnos povjerenja, bio je odlučujući za globalne, multinacionalne kompanije da svoj novac ulože u Crnu Goru, a ne u neku od država iz okruženja, gdje ih jedan dio javnosti ne dočekuje “tako negativno i sa toliko žuči”.

 

Ali uprkos takvoj klimi koju bezuspješno pokušavaju da kreiraju neke “specijalne” NVO koje zloupotrebljavaju status civilnog sektora, neki, zavisni od novca, mediji i propali opozicioni političari, DPS Crne Gore neće odustati od nacionalnih interesa Crne Gore i osnovnih programskih načela koji nas obavezuju da gradimo modernu i građansku, ekonomski razvijenu državu Crnu Goru.

 

To je razlog što nikada nećemo imati “zajednički jezik” sa onima koji u svakom investitoru iz Velike Britanije, Njemačke, Grčke ili Rusije vide korumpirane investiture koje treba protjerati iz Crne Gore. Politika poluvojvode Mandića neće nikada biti zvanična politika Crne Gore.

 

Stoga, želim istaći nepokolebljivo opredjeljenje rukovodstva DPS-a i Crne Gore ka očuvanju naše političke stabilnosti, koja će omogućiti da Vlada Crne Gore uspješno riješi sve izazove koje nameće globalna ekonomska kriza i pred kojom ekonomski kapituliraju mnogo veće i ekonosmki snažnije države od Crne Gore. Crna Gora nije i neće kapitulirati, ni ekonomski jer je Vlada Crne Gore veoma odgovorno posvećena očuvanju ekonomskog sistema i daljem kreiranju održivog ekonomskog ambijenta koji će nastaviti da privlači globalne investitore u Crnu Goru, ali ni politički – a to će i za koji dan biti potvrđeno na lokalnim izborima u Tivtu i Herceg Novom. I nakon ovih izbora potvrdiće se politika DPS-a i većinska podrška građana ta dva lijepa primorska grada, koji će odlučiti da DPS nastavi da upravlja ubrzanim razvojem Tivta koji je u odnosu na Herceg Novi najbolji suštinski  pokazatelj politike Vlade Crne Gore i DPS-a u odnosu na politiku koju kreiraju poluvojvode, poluopozicionari, polueksperti i ostali opozicioni gubitnici. Herceg Novi je nekada bio najljepši primorski grad Crne Gore, danas je zahvaljujući politici SNP-a grad koji se sve manje razlikuje od Plužina, drugog grada u kojim SNP-e upravlja više od deceniju.

 

Mi smo u DPS-u posvećeni progresu Crne Gore. Nastavićemo da gradimo ambijent političke stabilnosti u Crnoj Gori, uprkos pokušajima nekih amaterskih plaćenika koji zadnjih mjeseci pokušavaju da pod plašću demokratskih “događanja” Crnu Goru učine politički nestabilnom državom, koja bi se kao takva mnogo teže borila sa ekonomskim izazovima. Zar to nije dio istih političkih poruka, navedenih na početku teksta, da se odlaže referendum, da se ne ulaže u Crnu Goru, da bude što je moguće gore svim građanima Crne Gore, pa da nas “oni”  tada povedu putem raznih “prisajedinjenja”,  koja Crnoj Gori nikada nijesu donijela ništa dobro.

 

Zbog toga, u DPS-u nepokolebljivo radimo u interesu svih građana i naše države. Očekujemo pobjede na lokalnim izborima u Tivtu i Herceg Novom i potvrdu našeg statusa najveće i najorganizovanije političke partije u Crnoj Gori. U tom cilju, zadnjih mjeseci i predano radimo na osveženju i daljem kadrovskom jačanju naše partijske infrastrukuture koja na nivou mjesnih odbora ima preko 15.000 volontera i koji su glavna pokretačka snaga ne samo DPS-a, već i države Crne Gore, jer je mnogo jača od svih medijskih kampanja, NVO projekcija i opozicionih, na neuspjeh osuđenih, projekata koji  se isključivo zasnivaju na urušavanju države Crne Gore i svega crnogorskog.

 

I na kraju, pitam se šta bi dali neki opozicioni lideri da imaju glasova, koliko DPS ima volontera?

 

COMMENTS_LIST_HEADER   

 
-1 # Lionel 27-06-2014 21:38
I love reading through an article that will make people think.
Also, thank you for allowing me to comment!


szybka
spedycja morska: http://morski-transport.hel.waw.pl/transport-kontenerowy/sposoby-transportowania-kontenerow/
szybka spedycja morska: http://morski-transport.hel.waw.pl/transport-kontenerowy/sposoby-transportowania-kontenerow/
szybka spedycja morska: http://morski-transport.hel.waw.pl/transport-kontenerowy/sposoby-transportowania-kontenerow/
szybka spedycja morska: http://morski-transport.hel.waw.pl/transport-kontenerowy/sposoby-transportowania-kontenerow/
BUTTON_REPLY | BUTTON_REPLY_WITH_QUOTE | BUTTON_QUOTE
 
 
-1 # crni 09-11-2014 18:12
Nemoj da te čudi kako jedna mala država može da bude lider u privlačenju stranih investicija. Jer Crna Gora je Crna Gora i u nju ljudi imaju povjerenja a što ćeš. Mi smo narod od riječi.A bogomi ima i veze i od našeg vođe, da je na mjestu to zna cijo svijet. On je naš drugi kralj Nikola.
BUTTON_REPLY | BUTTON_REPLY_WITH_QUOTE | BUTTON_QUOTE
 

Dodaj kometar


Sigurnosni kod
Osvježi